• 1

Putin: Evropa ima glupe ideje, a poverenje u dolar je izgubljeno. Mi prodajemo gas Kini

Ruski predsednik nije štedeo reči kada je govorio o sankcijama Zapada, danas u Vladivostoku

  • 1
Vladimir Putin Vladimir Putin / Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, izjavio je danas da su "Nemačka i sankcije Zapada krivi za to što gasovod Severni tok 1 nije u funkciji i da su Ukrajina i Poljska same odlučile da isključe druge gasne rute ka Evropi".

Putin je, na ekonomskom forumu u Vladivostoku, rekao da bi Gasprom mogao da nastavi isporuke gasa kroz Severni tok 1 ako turbina - važna za njegov rad - bude vraćena Rusiji.

Takođe, ruski predsednik kaže da "Rusija neće imati problema sa prodajom svojih ogromnih energetskih resursa širom sveta, uprkos sankcijama Zapada, koje su smišljene da ciljem da ukinu vitalne energetske prihode Kremlja", prenosi Rojters.

U obraćanju na ekonomskom forumu u Vladivostoku, Putin je evropsku ideju o ograničenju cene ruskog gasa ocenio kao "glupu" i rekao da će to dovesti do rasta cena, a da je globalna potražnja za ruskim energentima - velika.

Takođe je saopštio da je Rusija dogovorila sve najvažnije parametre za prodaju gasa Kini, preko Mongolije.

Putin se osvrnuo i na američki dolar i evro, i druge tradicionalne rezervne valute, rekavši da su "izgubile svoj kredibilitet kao osnova za međunarodna poravnanja".

- Zapadne zemlje su potkopale temelje globalnog ekonomskog sistema. Izgubljeno je poverenje u dolar, evro i funtu kao valute u kojima se obavljaju transakcije, drže sredstva i rezerve - izjavio je Rus. Istakao je i kako primećuje da ta tendencija gura Rusiju i mnoge druge nacije da pređu na druge valute, pre svega na kineski juan.

Vladimir Putin Vladimir Putin / Foto: Tanjug/AP

- Korak po korak mi se udaljavamo od upotrebe ovih nepouzdanih, ugroženih valuta. I uzgred, čak i američki saveznici postepeno smanjuju štednju i isplate u dolarima, prema statistici... Napominjem da su se juče Gasprom i njegovi kineski partneri dogovorili da gas plaćaju u rubljama i juanima u odnosu 50:50.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    7. septembar 2022 | 11:31

    ŽIVELA RUSIJA, ŽIVEO PUTIN, ŽIVELA SRBIJA.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>