• 1
 ≫ 

Privrednici iz Srbije dobijaju kancelariju u Turskoj: Erdogan će pomoći i oko struje

 ≫ 

Turske kompanije u Srbiji zapošljavaju skoro 10. 000 ljudi.

  • 1
SRBIJA Turska ekonomska saradnja

Foto-kolaž: Tanjug/Strahinja Aćimović, Shutterstock

Privredna Komora Srbija otvoriće predstavništvo u Istanbulu, rečeno je danas prilikom posete turskog predsednika Srbiji.

"Sa Erdoganom sam razgovarao o svim vaznim pitanjima, stabilnosti u regionu, koliko je važno da sacuvamo mir, a zamolio sam da nam Turska pomogne u snabdevanju električnom energijom tokom zime", rekao je predsednik Srbije.

Kako je naveo, odnosi Srbije i Turske podignuti su na najviši nivo u modernoj istoriji zemalja, a trgovinsku razmenu podignuta je na gotovo 2,5 milijardi. Turske kompanije u Srbiji zapošljavaju skoro 10. 000 ljudi.

Potpisano niz sporazuma o saradnji Srbije i Turske

Zvaničnici Srbije i Turske danas su, u prisustvu dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, potpisali niz sporazuma kojima se produbljuje saradnja između dve zemlje.

- Protokol o izmenama i dopunama Sporazuma o uzajamnom ukidanju viza

- Sporazum između vlada dve zemlje o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja

- Potpisan je i Sporazum o saradnji u oblasti inovacija u naprednim tehnologijama

- Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti suzbijanja šumskih požara.

-  Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti elektronske uprave.

Oko 330 kompanija na Srpsko-turskom biznis forumu 

Skoro 500 privrednika iz oko 330 kompanija iz Srbije i Turske, iz sektora građevine, energetike, obnovljivih izvora energije, bankarstva, tekstila, medicinske opreme, prehrane i logistike, učestvovaće u Beogradu na Srpsko-turskom biznis forumu, u okviru posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Na forumu, u Palati Srbija, predstaviće se više od 230 domaćih kompanija i oko 390 privrednika, dok iz Turske dolazi skoro 110 privrednika iz 89 firmi, rečeno je Tanjugu u Privrednoj komori Srbije.

Predsednik Turske treći put za pet godina dovodi u Beograd najvišu privrednu i političku delegaciju iz Turske, a ekonomske i bilateralne veze dve zemlje iz godine u godinu postaju sve čvršće.

Ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije i Turske u prvoj polovini godine iznosila je 1,2 milijarde evra, što je povećanje od 51,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Bojan Stanić iz PKS kaže za Tanjug da je izvoz bio vredan 183 miliona evra, što je povećanje od 36 odsto u odnosu na isti period 2021, a uvoz je dostigao 1,04 milijarde evra i beleži povećanje od 67 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom je bila 17,6 odsto, dodao je Stanić.

Dve zemlje su u 2021. realizovale spoljnotrgovinsku razmenu u robi u vrednosti 1,73 milijarde evra.

"To je u odnosu na 2020. godinu povećanje za oko 35 odsto", rekao je Stanić Tanjugu.

Izvoz je u 2021. iznosio 289,7 miliona evra ,što je bilo smanjenje od 8,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a uvoz je dostigao iznos od 1,44 milijarde evra ili za 43,8 odsto.

Turska se našla na 23. mestu na listi zemalja u koje Srbija izvozi. Kada je reč o uvozu u Srbiju, Turska zauzima peto mesto sa udelom od 4,9 odsto u ukupnom srpskom uvozu.

Sa Turskom, na osnovu podataka Ministarstva finansija od prošle godine, posluje 6.140 privrednih subjekta u Srbiji. Izvoznika iz Srbije u Tursku ima 198, a uvoznika iz Turske 5.658.

Broj privrednih subjekata koji ostvaruju spoljnotrgovinsku razmenu u oba smera je 284. U Srbiji, prema podacima Agencije za privredne registre, ima oko 700 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Turske odnosno pravna lica registrovana u Turskoj, koje zapošljavaju oko 10.000 radnika.

Stanić kaže, kada je reč o razmeni u sektoru usluga, da su u prvih pet meseci ove godine prihodi od turskih turista bili 80 miliona evra, a dok je rashod zbog srpskih turista koji boravili u Turskoj iznosio 134 miliona.

Stanić kaže da je vrednost turskih investicija u Srbiji od 2010. do sada oko 235 miliona evra. Turska je dospela na 21. mesto liste zemalja sa najvećim

ulaganjima u Srbiju, a u prvom tromesecju ove godine ulaganja su iznosila 13,9 miliona evra.

Stanić je rekao da su turske firme u Srbiji najdominantnije u tekstilnoj industriji, kao i da su prisustne i u prehrambenom sektoru i automobilskoj industriji.

Vodeći izvozni proizvodi Srbije u Tursku u 2021. godini su bili gume, spoljne, pneumatske za nove putničke automobile, cirkulacione pumpe za grejne sisteme i drugo.

Vodeci uvozni proizvodi iz Turske u 2021. godini su: nerazvrstana roba, roba na skladištenju, ostali provodnici za napon do 80 V, rude gvožđa i koncentrati, čelik, betonski, TV, rebrasti, u šipkama, autobusi i drugo.

Skoro 500 privrednika iz oko 330 kompanija iz Srbije i Turske, iz sektora građevine, energetike, obnovljivih izvora energije, bankarstva, tekstila, medicinske opreme, prehrane i logistike, učestvovaće danas u Beogradu na Srpsko-turskom biznis forumu, u okviru posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana. Na forumu, u Palati Srbija, predstaviće se više od 230 domaćih kompanija i oko 390 privrednika, dok iz Turske dolazi skoro 110 privrednika iz 89 firmi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>