• 0

Sajber napad na "Holiday Inn": Klijenti se žale, pitaju šta se dešava s njihovim rezervacijama

Treba istaći da se ovaj hak dešava usred pojačane kontrole odgovarajuće odbrane od sajber napada, posebno na zapadne finansijske institucije

  • 0
holidej in

Foto: shutterstock.com

Vlasnik hotela Holiday Inn, Intercontinental Hotels Group (IHG), potvrdio je da je kompanija pogođena sajber napadom. IHG, koji u svom portfelju ima neke od najvećih svetskih hotelskih lanaca, izdao je saopštenje u kojem se navodi da istražuje "neovlašćeni pristup" nizu njegovih tehnoloških sistema.

Kompanija sa sedištem u Velikoj Britaniji saopštila je da su njeni "kanali za rezervaciju i druge aplikacije" bili u prekidu od ponedeljka, piše BBC. Grupa, inače, upravlja još i lancima kao što su Crowne Plaza i Regent.

"IHG radi na potpunom obnavljanju svih sistema što je pre moguće", piše u saopštenju, i takođe je navedeno da se vrši procena prirode, obima i uticaja ovog incidenta.

Grupa navodi i da je primenila svoje planove reagovanja, uključujući imenovanje spoljnih stručnjaka za intervenisanje. Takođe, kompanija je u procesu obaveštavanja regulatornih organa.

"Mi ćemo podržati vlasnike hotela i operatore kao deo našeg odgovora na tekući prekid usluga. IHG-ovi hoteli i dalje mogu da rade i direktno preuzimaju rezervacije", piše u saopštenju, ali mnogi ljudi koji trenutno pokušavaju da rezervišu smeštaj - imaju problem i žale se.

 

 

Grupacija vredna skoro 3 milijarde dolara nije izvestila da je došlo do gubitka podataka o klijentima, a nije ni izričito rečeno da se radi o napadu štetnog softvera ransomver (eng. ransomware), mada većina spekulacija ide u tom pravcu.

Prošlog meseca, LokBit je provalio Holiday Inn u Istanbulu, i objavio podatke ukradene od kompanije. Nije poznato da li postoji veza između ova napada, navodi BBC.

Lanac je, takođe, bio meta tromesečnog kršenja bezbednosti 2017. godine kada je pogođeno više od 1.200 njegovih franšiznih hotela u SAD.

Treba istaći da se ovaj hak, pritom, dešava usred pojačane kontrole odgovarajuće odbrane od sajber napada, posebno na zapadne finansijske institucije, a u svetlu pojačanih geopolitičkih tenzija nakon ruske invazije na Ukrajinu početkom ove godine.

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>