• 0

Rio Tinto pred sudom: Optužuju ga da je krio troškove rudnika i vreme završetka projekta

Rio Tinto je saopštio da su tvrdnje neosnovane

  • 0
Topionica bakra, valjaonica rudnik Foto:Shutterstock

Rio Tinto mora da se suoči sa tužbom u SAD zbog prekoračenja troškova mongolskog rudnika, zaključak je sudije. Investitor optužuje rudarskog giganta za prikrivanje kašnjenja projekta i ogromnih prekoračenja troškova u dotičnom rudniku bakra i zlata u vlasništvu Turquoise Hill Resources, u kojem Rio Tinto ima većinski udeo.

U odluci na 134 stranice, američki sudija Levis Liman rekao je da fondovi, najveći manjinski akcionar kompanije Tirkiz sa oko 10% udela, mogu pokrenuti grupnu tužbu u ime akcionara od jula 2018. do jula 2019.

U tužbi piše da su Rio Tinto i Tirkiz na prevaru uverili da je rudnik Oiu Tolgoi vredan 5,3 milijarde dolara "na planu" i "u budžetu", iako je zaostajao gotovo 2 godine i bio čak 1,9 milijardi dolara preko budžeta.

Akcionari Tirkiza rekli su da su njihove investicije izgubile skoro tri četvrtine vrednosti kako su detalji počeli da cure. Akcionari traže od Rija odštetu kako bi nadoknadili svoje gubitke.

Liman je naveo da su kompanije imale „izuzetno bliske odnose“ i da je Rio Tinto imao „skoro potpunu kontrolu“ nad rudnikom.

RioTinto Rio Tinto logo Foto: Logo

„Pretpostavka je da je Rio znao za kašnjenja ili prekoračenja troškova neposredno pre i, umesto da pokuša da ih popravi ili otkrije investitorima, pokušao je da ućutka one koji su govorili o njima“, napisao je Liman.

Rio Tinto je saopštio da su ove tvrdnje neosnovane i rekao da je dosledno poštovao svoje obaveze.

„Uvereni smo da će, kada sve činjenice razmotri sud, ili ako je potrebno, porota, tužbe biti odbijene”, naveo je gigant u odgovoru na sudsku odluku.

Tirkiz je vlasnik 66% rudnika Oju Tolgi, a ostatak Mongolija. U januaru su Rio Tinto i Mongolija rešili dugi spor oko ekonomskih koristi rudnika.

Video: Telegraf prošetao ostacima Titovog rudnika uranijuma: Da li je radioaktivan?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>