• 9

Nafta skoro nije bila u ovakvom padu: Barel sada vredi manje od 90 dolara

Neki eksperti upozoravaju da će gornja granica verovatno dovesti do porasta globalnih cena, umesto da utiče na smanjenje cene nafte

  • 9
Nafta, Norveška, Oil Rig Supply Boat at Bergen Harbor, Norway Foto: Shutterstock

Cene nafte su u sredu, 7. septembra, naglo pale, pri čemu je svetska referentna cena nafte Brent pala na nivo ispod 90 dolara po barelu, dok je američka referentna vrednost WTI pala na oko 85 dolara po barelu.

Cena novembarskih fjučersa za sirovu naftu tipa Brent pala je za više od 4% na 89,07 dolara po barelu, prema podacima londonske Interkontinentalne berze. Brent je pao na taj nivo prvi put od 8. februara. Oktobarski fjučersi za WTI pali su za 2,7 odsto, na 84,58 dolara po barelu, što je prvi put od 25. januara tekuće godine.

Mnogi analitičari veruju da ovaj pad - na nivo ispod 85 dolara po barelu - proističe zbog različitih faktora, uključujući jačanje dolara i strah od recesije u SAD, kao i dugotrajna kovid ograničenja uvedena u Kini. Sve u svemu, trgovina je u sredu bila uzburkana, a cene su u početku rasle nakon što je Vladimir Putin najavio da Rusija neće snabdevati energijom nacije koje nameću ograničenja cena.

Međutim, cene su kasnije ponovo pale. Prošlog petka, ministri finansija zemalja G7 bili su saglasni u stavu da se uspostavi gornja granica cene ruske nafte. Grupa, koju čine SAD, Velika Britanija, Kanada, Nemačka, Francuska, Italija i Japan, predložila je da se zabrani osiguranje i finansiranje tankera koji prevoze rusku naftu po ceni većoj od dozvoljene.

Međutim, neki eksperti upozoravaju da će gornja granica verovatno dovesti do porasta globalnih cena, umesto da utiče na smanjenje cene nafte.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DrNo

    8. septembar 2022 | 10:57

    Znači kod nas ce da raste!?Jel naravno mi smo kupili po vecim cenama, pa dok se proda ta nema kupovine jeftine,i tako u krug po našem džepu.Napredno.

  • Перагеније

    8. septembar 2022 | 11:12

    Хехе, сад ће ОПК+ да смањи производњу...

  • Tx

    8. septembar 2022 | 11:32

    U rikverc

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>