• 0

Fingrid morao da pokrene rezervne elektrane da spreči isključenja struje: Kakvo je stanje sad?

Pokretanje rezervnih elektrana na naftu usledilo je zbog prekida u finskom novom reaktoru Olkiluoto 3 (OL3)

  • 0
dalekovod struja Foto: Shutterstock

Finski operator elektroenergetske mreže, Fingrid, pokrenuo je danas dve rezervne elektrane kako bi uravnotežio elektroenergetski sistem zemlje i sprečio isključenja struje.

Tako će biti dok se ne obave popravke na reaktoru koji se smatra ključnim za obezbeđivanje pouzdanog napajanja ove zime. Fingrid je, takođe, zatražio na tržištu električne energije više kratkoročne energije, uz dodatnu nabavku po "izuzetno visokoj" ceni od 5.000 evra po megavatsatu, navodi se u saopštenju, a prenosi Rojters.

Redovne veleprodajne cene električne energije u Finskoj bile su jutros oko 500 evra po megavatu. "Situacija je stavljena pod kontrolu", naveo je Fingrid u saopštenju.

Ovaj operator je kasnije naveo da dve rezervne elektrane Huutokoski i Forsa više nisu potrebne i da su jutros zatvorene.

Pokretanje rezervnih elektrana na naftu usledilo je zbog prekida u finskom novom reaktoru Olkiluoto 3 (OL3), uz nedostatak proizvodnje energije vetra, naveli su iz Fingrida za Rojters. "OL3 je jutros trebalo da se poveže na mrežu sa prilično izdašnim kapacitetom", rekao je menadžer kontrolne sobe, Arto Pahkin.

Fingrid je u junu upozorio da je zabrinut za svoje napajanje ove zime, ako OL3 ne može pouzdano da snabdeva strujom. Operator OL3 TVO naveo je da popravlja sigurnosni ventil na reaktoru i da je planirano ponovno pokretanje u četvrtak ujutro odloženo za nekoliko sati.

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>