• 1

Britanija zamrzava račune potrošaca za struju i gas na dve godine

Nova premijerka Liza Tras kaže da je fokus na većem obimu vađenja nafte iz Severnog mora, kao i na ukidanju zabrane rudarenja

  • 1
struja, štednja struje Foto: shutterstock.com

Vlada Velike Britanije zamrznuće račune potrošaca za struju i gas na dve godine i pružiće podršku preduzećima u smanjenju troškova za energiju, saopštila je danas nova premijerka Liza Tras, govoreći o paketu pomoći koji će državu koštati 150 miliona funti (173 miliona dolara), preneo je Rojters.

Tras je, takođe, rekla da će naložiti da se više vadi nafta iz Severnog mora i da se ukine zabrana na rudarenje, kako bi se povećale energetske zalihe Britanije, preneo je AP.

Navela je i da dvogodišnje zamrzavanje, odnosno "garancija na cene energenata" znači da prosečni troškovi domaćinstva neće biti veći od 2.500 funti godišnje (2.872 dolara), kada je reč o grejanju i struji. Podsećamo, kako smo jutros pisali, bilo je predviđeno da računi do oktobra skoče na 3.500 funti (oko 4.000 dolara).

To je trostruko veća cena nego pre godinu dana.

Dodala je da će kompanije i javne institucije, kao što su bolnice i škole, dobiti pomoć, ali na period od šest meseci. Vlada je saopštila da će ograničenje računa smanjiti inflaciju za 4 do 5 procentnih poena.

U julu, u Britaniji je inflacija bila 10,1 odsto, a predviđa se da će skočiti do 13 odsto na kraju godine.

Video: Poznato koliko će struja u Srbiji da poskupi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BreDragan

    8. septembar 2022 | 18:57

    Povećanje cena energenata država će isplatiti iz primarne emisije i tako podstaći inflaciju. Široke narodne mase biće srećne jer neće biti poskupljenja a onima koji su štedeli za starost ili da investiraju, ušteđevine će biti obezvređene. za zadnje tri godine inflacija je bila preko 40% a za narednih 6 meseci preći će još 30% zbog ulaganja u rat u Ukrajini.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>