• 0
 ≫ 

Istorijsko povećanje: ECB podigla visinu tri ključne kamate

 ≫ 

Evropska centralna banka danas je imala najveće povećanje kamatnih stopa u istoriji

  • 0
Kristin Lagard

Foto: Tanjug/AP

Evropska centralna banka podigla je tri ključne kamatne stope za tri četvrtine procenta (po 0,75 odsto), što je do sada najveće povećanje za 19 zemalja koje koriste evro.

ECB je saopštila da će tri glavne kamatne stope biti 0,75 odsto, 1,25 odsto i 1,5 odsto.

Upravni savet banke od 25 clanova povećao je svoje ključne stope bez presedana, s obzirom da ECB obično pomera stope za cetvrtinu poena (0,25 odsto) i nikada nije podigla svoju glavnu kamatnu stopu banaka za tri cetvrtine poena od uvođenja evra 1999. godine.

Referentna vrednost ECB-a je sada 1,25 odsto za kreditiranje banaka, a kod FED-a od 2,25 odsto do 2,5 odsto nakon nekoliko velikih povećanja kamatnih stopa, uključujući dve od tri četvrtine poena.

Ključna stopa Banke Engleske je 1,75 odsto, a Banka Kanade je u sredu podigla svoju referentnu vrednost za tri cetvrtine poena, na 3,25 odsto.

Kako je navedeno, Evropska centralna banka danas je imala najveće povećanje kamatnih stopa u istoriji, nakon što su američke Federalne rezerve i druge centralne banke u globalnom stampedu brzih povećanja kamatnih stopa koje su imale za cilj da uguše rekordnu inflaciju koja pritiska potrošače i gura Evropa ka recesiji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>