• 0

Pokrajinska vlada izdvaja 920 miliona dinara: Mirović obišao radove na Domu za duševno obolela lica u Čurugu

"Dobićemo prostorno proširenje, sa 2000 na 4500 kvadratnih metara po svim normativima, standardima i propisima na radost svih korisnika i 65 zaposlenih", izjavio je direktor Doma

  • 0
Igor Mirović

Foto: Tanjug/VLADA AP VOJVODINA/ANDREJ PAP

"Ovo je jedna od najvećih investicija u sistemu socijalne zaštite vredna više od 920 miliona dinara", izjavio je danas predsednk Pokrajinske vlade Igor Mirović tokom obilaska radova na izgradnji novih i rekonstrukciji, postojećih objekata Doma za duševno obolela lica u Čurugu, u opštini Žabalj.

Kako je naveo Mirović, u planu je i rekonstrukcija Specijalne psihijatrijske bolnicu u Kovinu kao i doma u Staroj Moravici, posla koji je preuzela Kancelarija za javna ulaganja.

"Ovakvim ustanovama treba da poklonimo pažnju, da investiramo više, da obezbedimo najbolje uslove za smeštaj korisnika i zaposlenih", rekao je predsednik Pokrajinske vlade i dodao:

"Mi smo i ranije investirali u Dom u Čurugu, kao i u drugim ustanovama širom Vojvodine i uložili značajna sredstva u proteklih šest godina od kako sam preuzeo dužnost predsednika Pokrajinske vlade — s ciljem da u svakoj ustanovi socijalne zaštite obezbedimo bolji kvalitet i za korisnike i za zaposlene".

Šef gradilišta izjavio je da će investicija biti završena u planiranom roku.

"To je od velikog značaja jer se radovi izvode u sistemu redovnog rada i boravka korisnika i zaposlenih", objasnio je predsednik Mirović.

Kako će izgledati novi Dom?

Novoprojektovani Dom za duševno obolela lica raspolagaće kapacitetom do 220 korisnika. Projektom su predviđeni rušenje i izgradnja novih objekata, kao i rekonstrukcija i dogradnja postojećih objekata:

Paviljon 1 – za smeštaj korisnika kojima je potreban mali stepen podrške: dogradnja i rekonstrukcija objekta koji će imati oko 566 kvadratnih metara. Smeštajni kapacitet rekonstruisanog objekta je za 44 korisnika.

Paviljon 2 – za smeštaj korisnika kojima je potreban veći stepen podrške: rušenje postojećeg objekta i izgradnja novog objekta, površine 650 kvadratnih metara. Objekat je planiran kao prizemni, kapaciteta za boravak pedeset korisnika.

Paviljon 3 – za smeštaj korisnika kojima je potreban najmanji stepen podrške: rušenje postojećeg objekta i izgradnja novog objekta, u kome će u prizemlju biti smešteni korisnici (kapaciteta za stotinu korisnika), a na spratu će biti smeštene kancelarije za administraciju. U ovom objektu biće smeštena glavna ambulanta, kao i prostori dnevnog boravka i radne terapije.

Paviljon 4 – za smeštaj korisnika kojima je potreban najveći stepen podrške: izgradnja novog objekta, površine oko 480 kvadratnih metara, kapaciteta za boravak 26 korisnika koji su nepokretni.

Radiće se i dogradnja, rekonstrukcija i adaptacija postojećeg objekta kuhinje, kao i dela trpezarije, za boravak blizu dve stotine korisnika.

Postojeći objekat vešeraja biće takođe rekonstruisan. Predviđena je izgradnja i novog objekta portirnice, kao i kapele kako bi korisnici imali svoj prostor za molitve.

Pored rekonstrukcije postojećih objekata i izgradnje novih objekata, projektom je predviđeno i parterno uređenje koje obuhvata rekonstrukciju internih saobraćajnica i izgradnju parking prostora, uređenje pešačkih staza i platoa, postavljanje pratećeg mobilijara kao i uređenje zelenila, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

Projektom je predviđeno i uređenje komunalne infrastrukture.

"Ovo je najveća investicija u Domu u poslednjih 60 godina. Prvi put se pristupilo planski, projektovanju i izgradnji. Dobićemo prostorno proširenje, sa 2000 na 4500 kvadratnih metara po svim normativima, standardima i propisima na radost svih korisnika i 65 zaposlenih", izjavio je direktor Doma Miroslav Kresić, na šta se nadovezao Mirović:

"Mi ćemo već za sledeću godinu pripremiti nove investicije, rasteretili smo se starih dugova kada je reč o pokrajinskom budžetu i bez obzira na veoma teške globalne i opšte ekonomske uslove u sledeću godinu ulazimo sa nešto većim optimizmom kada je reč o raspoloživosti finasijskih sredstava, a to znači da će biti novih značajnih investicija i u ovoj i u drugim oblastima".

Video: Dr Katarina Bajec o tome koliko je san važan za posao: Sat manje sna, traži 4 dana da to nivelišemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>