• 12

Najveći finansijski donatori Srbije su EU i SAD, iz Rusije zanemarljive cifre

Evropska unija je donirala našu zemlju u ukupnom iznosu od oko 3,7 milijardi, a SAD sa oko 1,2 milijarde evra

  • 12
investicije biznis napredak porast kapitala grafikon rasta Foto: Shutterstock

Iako u javnosti preovladava potpuno drugacije mišljenje, bespovratna finansijska pomoć Rusije i Kine našoj zemlji potpuno je zanemarljiva i prilično netransparentna u odnosu na onu koju Srbiji pružaju Evropska unija i SAD, saopštio je Demostat.

Brisel i Vašington su, kako je navedeno, najveći finansijski donatori Beograda u poslednjih više od 20 godina.

Evropska unija je donirala našu zemlju u ukupnom iznosu od oko 3,7 milijardi, a SAD sa oko 1,2 milijarde evra.

Demostat navodi da je, zbog pogrešnog utiska javnosti o tome koje zemlje daju najveću bespovratnu finansijsku pomoć Srbiji, deo odgovornosti i na medijima koji neretko ne naglašavaju razlike između investicija i donacija što dovodi do zabune.

Da je situacija zaista takva, kako je navedeno, jasno ukazuju dostupni podaci o bespovratnoj ekonomskoj odnosno finansijskoj podršci koju Srbiji pružaju od 2001. do danas razne zemlje.

Sa druge strane, veoma je zanimljivo da i pored toga građani Srbije veoma često misle potpuno drugacije, a to je da su najveći donatori naše zemlje Rusija i Kina, što nije slučaj. Shodno tome, često se dešava da u anketama koje se sprovode na tu temu učesnici u najvećem procentu konstatuju da su Rusija i Kina veći donatori Srbije nego EU i SAD.

Jedan od razloga za to pogrešno mišljenje, koje se formiralo u javnosti je, piše Demostat, i podrška koju je Kina uputila Srbiji na početku epidemije korona virusa na našim prostorima.

Tada su i predstavnici vlasti insistirali na tome da najveću pomoć dobijamo od Pekinga što je dobar deo javnosti navelo na pomisao da je Kina najveći ili među najvećim donatorima Srbije.

Podatak koji pojedine građane Srbije navodi na pogrešan zaključcak da su Ruska Federacija i Kina veliki donatori naše zemlje je i politička podrška koju Beogradu Moskva i Peking pružaju, tako što odbijaju da priznaju nezavisnost Kosova.

Percepcija građana u Srbiji potpuno drugačija i navodi ih na mišljenje da su Moskva i Peking najveći donatori naše zemlje činjenice pokazuju potpuno drugacije, pa se na poziciji broj jedan, kada je reč o tome, nalazi Evropska unija. Pored toga ona je i najveći trgovinski partner naše zemlje kao i najveći pojedinačni davalac razvojne pomoći Srbiji, a podaci pokazuju da je EU donirala našu zemlju u ukupnom iznosu od oko 3,7 milijardi evra.

Na drugom mestu po donacijama su SAD i prema podacima koje je Demostat dobio od Americke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Vašington je preko nje od 2001. do 2021. godine (za tekuću godinu sredstva još nisu dobijena) za projekte namenjene ekonomskom i demokratskom razvoju Beogradu obezbedio 886 miliona dolara bespovratne pomoći.

"Ove dve oblasti u kojima radimo, ekonomski i demokratski razvoj Srbije, tokom godina su potrošile otprilike pođednako sredstava kroz razne projekte pa se može reći da su nam te dve oblasti našeg rada pođednako važne", navode u USAID Srbija.

Nadležni u USAID za Demostat ističu da je ukupna bespovratna pomoć američke vlade od 2001. do 2021. godine, dakle USAID i drugih agencija i ministarstava zajedno, Srbiji skoro 1,2 milijarde dolara odnosno oko 1,2 milijarde kada se konvertuje u evre.

"Mi računamo 2001. godinu, jer tada se ambasada SAD u Beogradu ponovo otvorila, a USAID zvanično otvorio kancelariju u Srbiji. Prošle godine smo zato obeležili 20 godina rada u Srbiji", poručili su iz USAID.

Dakle, izneti podaci jasno ukazuju da Rusija i Kina nisu najveći donatori Srbije kada je reč o bespovratnim finansijskim sredstvima, već su to EU i SAD, a koliko su Moskva i Peking tačno novca donirali našoj zemlji od 2000. godine, pa do danas Demostat nije uspeo da sazna jer ambasade te dve zemlje nisu odgovorile na njihova pitanja.

Ulaganje, investicije, biznis, berza Foto: Shutterstock

Iz dostupnih podataka se pak može saznati da je Kina na listi donatora Srbije na 15 mestu i da je do kraja 2016. godine donirala 31,4 milion evra, što je, u tom trenutku bilo svega 0,6 odsto od ukupnih donacija našoj zemlji.

Demostat tvrdi da ne postoje informacije dostupne javnosti o donacijama Ruske Federacije, jer Moskva jednostavno nema praksu dostavljanja podataka o upućenoj bespovratnoj finansijskoj pomoći.

Međutim, ta pomoć definitivno nije velika jer do 2012. godine Rusija Srbiji, tvrde iz Demostata, nije donirala ništa, a u to vreme Moskva čak nije bila ni zavedena na listi razvojnih partnera Srbije.

Ekonomista Milan R. Kovačević ističe da je jedan od razloga zbog čega se pogrešno misli da su Rusija i Kina najveći finansijski donatori Srbije i to što mediji nedovoljno precizno izveštavaju o razlikama između termina poput investicije i donacije.

"Takođe se nedovoljno ističe razlika izmedu kreditne i bespovratne pomoći. Kada se neki projekat podržava kroz kredit, što je karakteristično recimo za kineske investicije, to u praksi znači da je reč o skupoj stvari jer će taj kredit morati da se vrati. Tako primera radi, most koji su Kinezi izgradili preko Dunava izmedu Zemuna i Borče, nije nikakva pomoć već skupa investicija kroz kredit koju Srbija mora da vrati. Takođe, treba istaći i da na tom poslu nije ni zaradila jer su glavne izvodačke radove obavljale kineske, a ne domaće firme", naveo je Kovačević.

Video: Za dugoročni prosperitet u Srbiji neophodne veće investicije u ljudski razvoj

(Telergaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    9. septembar 2022 | 15:52

    Ta EU i SAD su nam otele Kosovo, bombardovali zemlju i dan danas nas maltretiraju. Rusija ništa od toga tako da sve što su EU i SAD do sada uložile u Srbiju nije ni milioniti deo onog što su nam uzeli i svakodnevno nam uzimaju. Poređenje je besmisleno.

  • JO

    9. septembar 2022 | 15:53

    Srbija samo treba da prizna Kosovo a onda će nam EU i SAD oprostiti što su nas bombardovali i oteli Kosovo.

  • Pamtim

    9. septembar 2022 | 15:57

    I koliko su nas "donirali" devedesetih...od hermetickog zatvaranja do vracanja u srednji vek sa bombardovanjem. Decu im nikada oprostiti necemo a osiromaseni uranijum cemo im kad-tad vratiti. Toliko o njihovim donacijama, a da ne idemo u dalju proslost i ostale njihove donacije. Pamtim...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>