• 1

Ministri EU nisu uspeli da se dogovore: Kako će se paziti na cene struje i gasa?

Današnji sastanak u Evropskom savetu je bio fokusiran na četiri oblasti

  • 1
klima uređaj, grejanje hlađenje, Struja štednja struje

Foto: Shutterstock

Ministri energetike EU zatražili su od Evropske komisije ograničavanje prihoda proizvođačima električne energije koji imaju niske troškove proizvodnje, kao i da se pripremi hitna i privremena intervencija Komisije koja uključuje ograničavanje cena gasa, rekao je nakon ministarskog sastanka ministar industrije i trgovine u vladi Češke Jozef Sikela.

Današnji sastanak u Evropskom savetu je bio fokusiran na četiri oblasti za koje su zemlje članice zatražile od Evropske komisije da pripremi konkretne zakonske predloge.

"Zajedno sa EK moramo da radimo na brzom i koordiniraniranom rešenju kako bi ublažili posledice visoke cene energije sto je pre moguće. Uspeli smo da pronađemo dobar pravac za mere koje moraju biti preduzete", objasnio je Sikela.

Ministri su takođe pozvali EK da predstavi mere za koordinirano smanjenje potražnje širom EU čime bi se smanjio pritisak na proizvodnju struje i zatrazili da se pripreme mere koje će pomoci u resavanju problema smanjene likvidnosti.

Sikela kaže da trenutni nivo cene gasa i električne energije stvaraju pritisak na EU ekonomiju, umanjuju kompetitivnost evropskih kompanija i stvaraju društvene tenzije.

Kako je ranije javio Rojters koji je imao uvid u nacrt zaključaka s ministarskog sastanka, ministri su razmatrali mogućnost ograničavanja cene ruskog gasa, ali i naveli da je "neophodan dalji rad" na tome.

Video: Vučić: Uskoro mere za uštedu struje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>