• 1
 ≫ 

Zbog smrti kraljice Elizabete II, Banka Engleske donela važnu odluku: Tiče se svih građana

 ≫ 

Cene u Britaniji rastu najbržom stopom u poslednjih 40 godina, sa inflacijom od 10,1%

  • 1
Kraljica Elizabeta, London, odavanje počasti, okupljanja ljudi, Bakingemska palata Foto: Tanjug/AP

Banka Engleske odložila je ključnu odluku o kamatnim stopama nakon smrti kraljice Elizabete II. Navodi se da će "u znak perioda nacionalne žalosti", odluka Komiteta za monetarnu politiku biti objavljena u podne 22. septembra.

Ova odluka je usledila nakon poteza nekoliko javnih tela da promene svoje planove za narednu nedelju nakon smrti britanskog monarha koji je najduže vladao. Očekivalo se da će Banka povećati stope u četvrtak, piše BBC.

Ekonomisti su predviđali da će centralna banka Velike Britanije podići stope na 2,25 odsto - najviši nivo od decembra 2008. Prošlog meseca, Banka je podigla kamatne stope za najveću maržu u poslednjih 27 godina, u pokušaju da zadrži rastuće cene pod kontrolom. Takođe je predviđeno da će ekonomija VB pasti u recesiju kasnije ove godine.

Više kamatne stope mogu da poskupe zaduživanje, što znači da ljudi imaju manje novca za trošenje i da će cene prestati da rastu tako brzo. Međutim, neki se pitaju koliko efektivno povećanje stope u Britaniji može biti - kada je inflacija uzrokovana globalnim problemima.

Cene energije su naglo porasle kada je karantin ukinut, a ekonomija počela da se vraća u normalu. One su se dodatno povećale pošto je Rusija naglo smanjila svoje isporuke gasa Evropi. To je povećalo cenu gasa širom kontinenta, uključujući i UK, što ima ogroman uticaj na potrošače.

Govoreći pred Komitetom za trezor ranije ove nedelje, guverner Banke Engleske, Endru Bejli , branio je svoj rekord: "Osoba koja će dovesti UK u recesiju je Vladimir Putin, a ne MPC (Monetary Policy Committee/Komitet za monetarnu politiku)", rekao je.

Takođe je rekao da će Banka uzeti u obzir najavu energetskog plana premijerke Liz Tras, prilikom sledećeg odlučivanja o kamatnim stopama. Tokom svoje kampanje, Truss je "udarila" na Banku Engleske, optužujući je da sporo reaguje na rastuće cene.

Inače, cene u Britaniji rastu najbržom stopom u poslednjih 40 godina, sa inflacijom od 10,1%. Podsećamo, nakon vesti od smrti britanske kraljice, funta je blago pala, ali se ubrzo oporavila; dakle, nije bilo značajnijih promena.

Video: IN MEMORIAM: Život i karijera kraljice Elizabete II

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>