• 25

Šolc: Nemačka je spremna za prekid ruskog gasa, ponovo koristimo elektrane na ugalj

Gasna kriza u EU se intenzivirala od prošle nedelje, kada je Rusija "na neodređeno vreme" zaustavila dotok gasa u Nemačku preko gasovoda Severni tok 1

  • 25
Olaf Šolc

Foto: Tanjug/AP

- Nemačka može da se nosi sa trenutnom energetskom krizom i spremna je da se nosi sa potencijalnim gašenjem ruskog prirodnog gasa - rekao je u subotu, 10. septembra, kancelar te zemlje Olaf Šolc.

- Živimo u ozbiljnim vremenima... Ali, spremni smo. Pripremljeni smo ako Rusija, na primer, u velikoj meri prekine isporuke gasa zbog rata protiv Ukrajine - dodao je Šolc u video obraćanju, ističući da je Nemačka postavila terminale na severnoj nemačkoj obali za uvoz tečnog prirodnog gasa.

- Štedeli smo gas. Ponovo koristimo proizvodne mogućnosti termoelektrana na ugalj. Početkom sledeće godine imaćemo priliku da iskoristimo preostale nuklearne elektrane južne Nemačke, ako to bude neophodno. Sastavili smo sveobuhvatni paket pomoći da podržimo one koji ne mogu lako da se izbore sa takvim finansijskim izazovima - naveo je dalje kancelar Nemačke, a piše RT.

Gasna kriza u EU se intenzivirala od prošle nedelje, kada je Rusija "na neodređeno vreme" zaustavila dotok gasa u Nemačku preko gasovoda Severni tok 1. Ruske isporuke se nastavljaju preko Ukrajine, ali mnogo manje ispod nekadašnjeg nivoa.

U Nemačkoj je nestašica goriva izazvala zabrinutost zbog potencijalnog talasa bankrota među dobavljačima energije. Ranije ove nedelje, generalni direktor nemačkog uvoznika gasa "Uniper", Klaus-Diter Maubah, upozorio je da će zemlja možda morati da uvede racionalizaciju gasa tokom zime.

Prema procenama Goldman Saksa, to bi moglo značiti da bi zemlja izgubila 65% svoje industrije.

Prema zvaničnim podacima, nemačka nacionalna skladišta gasa su trenutno popunjena 85 odsto. Međutim, Klaus Miler, predsednik nemačkog energetskog regulatora, upozorio je prošlog meseca da je čak i 95 odsto skladištenja dovoljno samo za dva meseca prosečne upotrebe, piše dalje RT.

Video: Vlada uvela ograničenu cenu šećera: U prodavnicama i marketima ne smeju da prodaju po većoj od ove

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Skorpion

    11. septembar 2022 | 10:11

    Do sada ste vristali o zastiti zivotne sredine a sada ugalj, e moji zapadni licemeri.

  • eNL

    11. septembar 2022 | 10:05

    a kad nestane uglja...hoćemo li na zejtin da se grejemo 🤣🤣

  • eNL

    11. septembar 2022 | 10:04

    na ugalj??? auuu...opet maske moramo nositi

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>