• 6

Direktan ekonomski gubitak Ziđina 200.000 dolara: Upadi u kompaniju prijavljeni nadležnima

Iz kompanije je saopšteno da "neodgovorni aktivizam ugrožava bezbednost na radu"

  • 6
Bor, industrija, ekologija

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Povodom protesta "Bitka za Staricu", u kojem su lideri stranke Zajedno uz podršku nekoliko desetina građana, zatražili početkom septembra da se momentalno "prekine sa miniranjem" planine Starica, te da se donese uredba po kojoj će ona biti stavljena pod zaštitu, oglasila se i kompanija Ziđin, sa objavom za medije izdatom 10. septembra.

"Od 5. juna kada su počela miniranja na planini Starici, dešavaju se konstantna ometanja zaposlenih, u kompaniji Serbia ZiJin Copper, da bezbedno obavljaju svoj posao. Potpomognuti i instruirani od strane lidera takozvanih ekoloških pokreta, aktivisti konstntno, ne samo da opstruiraju planirane aktivnosti kompanije, već dovode u opasnost i svoje živote i živote zaposlenih neodgovornim ponašanjem i gerilskim upadima, uništavanjem opreme i zastrašivsnjem radnika", piše na samom početku saopštenju, i dodale se sledeće:

"Napominjemo da je jučerašnji incident, koji su ispovocirali agresivni NGO aktivisti, samo jedan u nizu sličnih, a svi su uredno prijavljivani policiji. O jučerašnjem incidentu i Uprava policije u Boru dala je svoje saopštenje i jasno, nakon uviđaja, rekla da su navodi aktivista manipulacija. Neko ko se bori za zaštitu prirode i njeno očuvanje, ne nasrće na druge ljude, svoje sugrađane, ne upada na radne platforme, ne uništava imovinu, ugrožavajući i sebe i druge. Ovi navodni aktivisti su u prethodnom periodu neprekidno zastrašivali radnike, razbijali opremu, uništavali mesta za miniranje, krali i uništavali detonatore. Direktan ekonomski gubitak do sada iznosi 200.000 američkih dolara, a indirektni gubitak,

uzrokovan obustavom radova, 400.000 dolara. Kompanija dnevno plaća nadoknadu u iznosu od 15.000 dolara radnicina, koji su zbog činjenja aktivista sprečeni da obavljaju svoj posao".

Kako su dalje naveli iz kompanije, "zbog ometanja proizvodnje od strane prekršilaca zakona, dva Volvo i 41 Tongli kamiona su van upotrebe, dok je 56 zaposlenih prinuđeno da napusti radna mesta, u gradu u kome veći deo stanovništva upravo radi u Serbia ZiJin Copper-u".

"U poslednje vreme, ova lica su pored svakodnevnih provokacija upućenih zaposlenima na Severnom reviru na planinini Starici, često i neovlašćeno ulazila u proizvodne i pogonske prostore, provaljivala u smeštajni kamp radnika i slično. Tako su 4. septembra, u jednom od svojih nasrtaja, oteli 3 voki-tokija od zaposlenih u kompaniji. U jučerašnjem incidentu aktivisti, bez kontrole i odgovornosti, otišli su korak dalje, gađali su radnu platformu, razbijali opremu i gađali kamenicama i palicama zaposlene i obezbeđenje, uvereni da će tako sprečiti dalje aktivnosti kompanije, na prostoru iznad

kampa, koji su izgradili. Rukovodstvo RBM-a je, odmah po prijemu obaveštenja o ovom incidentu, otišlo na lokaciju, gde su pokušali da mirno, savetima, spreče eskalaciju agresije aktivista i daljih međusobnih provokacija. Lica, koja su ilegalno ušla u rudarsko područje, pozvana su da ga napuste zbog opasnosti, od mogućih povreda, kao i da se evakuišu van prostora, koji je ograničila policija".

"Umesto da se mirno raziđu, nastavili su sa guranjem i nasrtanjem na rukovodioce. Posle nebrojeno puta pokazane miroljubivosti i tolerancije na bahatost i agresiju, kompanija je tražila adekvatnu reakciju i zaštitu policije. Još jednom napominjemo da verujemo u zakon i institucije države Srbije, koje ga sprovode. Sigurni smo da će nadležni organi odgovorno, časno i posvećeno raditi svoj posao, a da će bahato ponašanje aktivista, koji misle da su iznad zakona, prestati", zaključuju iz kompanije Ziđin.

Video: Vučić sa predstavnicima kompanija Ziđin i Nevsun

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccc

    11. septembar 2022 | 10:28

    Alo bre, dosli ste u tudju zemlju da rusite!

  • Mihailović

    11. septembar 2022 | 12:07

    Plaća ih Albanci sa Kosova da ruše Srbiju...

  • Mito

    11. septembar 2022 | 14:43

    Šta radi država ili iza ovoga stoji Mihajlovička, kojoj se izmiće fotelja?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>