• 1

Top 4 zemlje kojima ruski turisti ostavljaju novac usred sankcija: Ima li Srbije na listi?

Prošle nedelje, Evropska unija se usaglasila da suspenduje Sporazum o putovanjima sa Moskvom iz 2007, kojim je prethodno bilo olakšano izdavanje viza Rusima

  • 1
maldivi Foto: shutterstock.com

Ne tako davno - pre početka rusko-ukrajinskog sukoba - Zapadna Evropa je bila izbor mnogih ruskih turista.

Ali, stvari su se promenile. Maks, Rus u 40-im godinama, voleo je da obilazi muzeje u Francuskoj, uživa u finoj italijanskoj kuhinji, ili da planinari po brdima Španije. Međutim, ove godine to više nije opcija.

Ovaj turista je rekao za CNBC kako mu više nije prijatno kada treba da kaže svoje prezime, te da nije "čak ni razmatrao" Evropu kao destinaciju za odmor u 2022.

- Svestan sam problema sa dobijanjem viza za evropske zemlje - rekao je on.

Prošle nedelje, Evropska unija se usaglasila da suspenduje Sporazum o putovanjima sa Moskvom iz 2007, kojim je prethodno bilo olakšano izdavanje viza Rusima. Taj potez će Rusima svakako otežati stvari, a putovanja unutar bloka će ih koštati više.

Zatvaranje vazdušnog prostora EU za ruske avio-kompanije u februaru takođe je otežalo putovanje. "Ironija je što sam apsolutno protiv rata i Putina, ali imam poteškoće na putovanjima", rekao je Maks i dodao:

"U budućnosti, kada Putin ode i ponovo postanemo normalna zemlja, nadam se da ću moći ponovo da posetim Evropu. Mnogo volim Italiju".

Manje Rusa u Evropi

Maks je jedan od mnogih Rusa koji su ovog leta menjali evropske destinacije za odmor u nekim drugim zemljama. Podosta ih je i u Srbiji, gde pronalaze poslove, pokreću biznise i zakupljuju stanove.

Zemlje EU poput Italije, Španije, Kipra i Grčke bile su među prvih 20 destinacija koje su ruski putnici najviše rezervisali pre izbijanja rata, prema podacima kompanije za podatke o putovanjima, "ForwardKeys".

Međutim, Olivije Ponti iz "ForwardKeys" je rekao da je putovanje Rusa u Evropu - avionom - tokom leta iznosilo samo 26%, u odnosu na nivo iz 2019. Ističe se da je ruska invazija na Ukrajinu svakako ograničila izbore za odmor, pošto su direktni letovi do mnogih popularnih destinacija bili zabranjeni, piše CNBC.

I dalje je moguće da Rusi posete Evropu, ali sada moraju da promene rute. S druge strane, ako je sudeći po podacima pomenute kompanije, o dolasku letova, zaključujemo da Rusi ipak učestalije prelaze granice Starog kontinenta. Istaklo se nekoliko destinacija, koje su zabeležile povećanje tržišnog udela ruskih posetilaca u junu, julu i avgustu u poređenju sa 2019:

  • Maldivi (sa 5% na 20%)
  • Sejšeli (sa 3% na 7%)
  • Turska (sa 4% na 8%)
  • Ujedinjeni Arapski Emirati (sa 1% na 3%)
turizam, turista, putovanje Foto: Unsplash

Ipak, većina tih zemalja bila je popularna među ruskim posetiocima i pre rata. Prema EIU, Turska je bila glavna destinacija za ruske turiste u 2019. godini, a slede je teritorija Abhazije pod okupacijom Rusije, UAE i Maldivi. Analitičari iz EIU rekli su za CNBC da su Maldivi već dugo omiljena destinacija za bogate Ruse koji lako mogu da dobiju turističke vize, za boravak do 90 dana.

Takođe, povoljniji kurs u Turskoj od sredine marta verovatno je povećao broj putovanja Rusa u tu zemlju, rekli su za CNBC analitičari EIU. Turska lira trenutno iznosi 18,23 u odnosu na dolar — blizu rekordno niskih vrednosti nakon što je turska centralna banka u avgustu smanjila referentne stope uprkos inflaciji od blizu 80%.

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>