• 1
 ≫ 

Oni su jedan od simbola Njujorka, a sada ih je sve manje na ulicama grada

 ≫ 

Kancelarije u metropolitanskoj zoni Njujorka bile su popunjene samo 35% u avgustu, što je umnogome uticalo na rad kamiona s hranom

  • 1
food truck

Foto: Bryan R. Smith / AFP / Profimedia

Poslednji put kada je Adele Ibrahim otišao u lokalni veleprodajni objekat Costco, da napravi zalihe za svoj kamion sa hranom - popularni food truck - otišao je kući praznih ruku.

Na ovakvim "kioscima", koji su vremenom postali simbol Njujorka, prodaju se novine, doručak, a ovako visoke cene Ibrahim nije video tokom sedam godina poslovanja.

- Razmišljam o podizanju cena od početka godine. Najmanje 25% za sve - kaže ovaj trgovac, a piše Blumberg.

Kao jednom od više od 10.000 uličnih prodavaca u Njujorku, Ibrahimu nije strana konkurencija, ali dvostruki udar inflacije i manjka kancelarijskih radnika koji bi ujutru, pre posla, kupovali doručak - uzeli su danak.

Kancelarije u metropolitanskoj zoni Njujorka bile su popunjene samo 35% u avgustu, prema podacima Kastle Sistems-a. Tržište rada je tesno, cene gasa rastu, a troškovi hrane u SAD su porasli za 10,9% u odnosu na pre godinu dana. To je najveće povećanje od 1979. godine, pokazali su podaci Ministarstva rada, objavljeni prošlog meseca.

Vlasnici kamiona sa hranom, poznati po pristupačnim cenama, imaju manje prostora za "pomeranje" u odnosu na restorane ili druge prodavce. Oni pokušavaju da opstanu tako što traže jeftinije izvore sirovina, nove lokacije ili se okreću ugostiteljstvu, što je trend koji je počeo tokom pandemije, kada su se manifestacije održavale na otvorenom.

New York Food Truck Association (NYFTA), grupa koja predstavlja iznajmljivanje kamiona za prodaju hrane u Njujorku, povezuje mnoge svoje članove sa ketering svirkama, posebno one koji nemaju prethodno iskustvo na velikim događajima.

- Prošle godine smo verovatno napravili 500 događaja - rekao je Ben Goldberg, predsednik NIFTA. "Ove godine smo na putu da ih bude hiljadu. Neki od naših kamiona sada ostvaruju čak 75% svog prihoda od događaja i projekata".

Ali čak i tu ima problema. Treba doći i do lokacije, to takođe košta. Osim toga, od 2007. godine odobreno je 1.350 dozvola za kamione sa hranom širom grada, sa stotinama onih koji se nadaju da će je dobiti, te su i dalje na "listi čekanja". Većina prodavaca, međutim, sada obnavlja svoje dozvole.

Menhetn, Njujork

Foto-ilustracija: Shutterstock

Cene hrane su globalno porasle otkako je ruska invazija na Ukrajinu usporila isporuke žitarica jednog od najvećih svetskih dobavljača. Nekoliko osnovnih namirnica, kao što su smrznuto povrće i određeni mlečni proizvodi, beleže rekordan rast u odnosu na prethodnu godinu.

Za razliku od potrošača, većina kamiona sa hranom ne kupuje svoje zalihe direktno u prodavnicama. Oni nabavljaju proizvode sa mesta kao što je Restaurant Depot. Međutim, čak ni ovi trgovci ne uspevaju da opravdaju svoju reputaciju - vezanu za niske cene.

Primera radi, cena pakovanja flaširane vode Kirkland od 40 komada u Costco-u porasla je sa 1,89 dolara prošle godine na preko 4 dolara u maju.

Video: Kuća na točkovima: Penzioner našao idealno rešenje za život i putovanje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🍉

    11. septembar 2022 | 15:23

    Problem što su mnogi prešli na smutije i slične stvari pa niko ne jede hot dugove jer je to trend

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>