• 0
 ≫ 

"Nedodirljivi" Japan ipak menja strategiju: Trebaju im stranci za jačanje jena

 ≫ 

Japan je zabranio ulazak većini stranih posetilaca u poslednje dve godine, zbog kovid-10 mera

  • 0
japan, turisti Foto: shutterstock

Japanski zvaničnici bi mogli dodatno da "olabave" granične kontrole za strane putnike, kako bi na taj način podstakli ekonomiju zemlje.

Prema lokalnim izveštajima, zamenik glavnog sekretara kabineta, Seiji Kihara, rekao je lokalnoj televiziji da je slab jen "najefikasniji u privlačenju ulaznog turizma".

Japanska valuta jen je prošle nedelje pala na najnižu tačku u odnosu na američki dolar u 24 godine, za čak 1,7 odsto. Kihara kaže da bi ograničenje vezano za dnevne ulaske moglo biti ukinuto u "ne tako dalekoj budućnosti".

Japan je, podsećamo, zabranio ulazak većini stranih posetilaca u poslednje dve godine zbog kovid-10 mera. Prošle godine, posetiocima iz inostranstva je čak zabranjen pristup odloženim Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

Međutim, ranije ovog meseca broj stranih turista kojima je dozvoljen ulazak u zemlju porastao je na 50.000 dnevno sa 20.000, a turisti više nisu morali da putuju sa vodičem, piše BBC.

Drugi izveštaji sugerišu da bi vlada mogla u potpunosti da ukine dnevnu granicu dolazaka. Američki dolar je, u međuvremenu, ojačao u odnosu na druge valute dok investitori budno paze na povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi.

Treba istaći i da je Japan treća najveća svetska ekonomija. Ispred nje su SAD, kao prve, i Kina, kao druga najjača ekonomska sila na planeti. Odmah iza Japana, na četvrtom mestu, nalazi se Nemačka.

Prema podacima Svetske banke, BDP Sjedinjenih Država u 2022. iznosi 20,89 biliona dolara; vrednost bruto domaćeg proizvoda Kine je 14,72 biliona dolara, a Japana - 5,06 biliona dolara. BDP Nemačke iznosi 3,85 biliona USD u 2022.

Video: Hrvatska danas dobija ”zeleno svetlo” za ulazak u Evrozonu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>