• 3
 ≫ 

Stejt department o Srbiji: "Prepoznata kao zemlja čiji građani znaju kako se troši javni novac"

 ≫ 

Prema rečima Siniše Malog, "ovo nije samo jedan u nizu finansijskih izveštaja bez daljih efekata, već su ovo i parametri na osnovu kojih investitori biraju u koje će zemlje ulagati"

  • 3
Srbija, srpska ekonomija Foto: Shutterstock

"Srbija je na spisku zemalja čija je transparentnost u vođenju i upravljanju javnim finansijama ocenjena pozitivno, odnosno prepoznaje se kao zemlja čiji građani znaju kako se troši javni novac", ocenjeno je u ovogodišnjem Izveštaju o fiskalnoj transparentnosti Stejt departmenta.

Državni sekretarijat SAD svake godine, od 2008, ocenjuje fiskalnu transparentnost zemalja širom sveta, a kao parametre za ocenu efikasnosti u javnom informisanju o finansijskim pitanjima zemlje uzimaju se dostupnost javnih budžetskih dokumenata, njihova sadržajnost i pouzdanost, objavljivanje podataka o javnom dugu, transparentnost procesa dodele ugovora i dozvola za eksploataciju prirodnih bogatstava.

Ministar finansija, Siniša Mali, ocenio je izveštaj kao rezultat svih do sada sprovedenih reformi u javnim finansijama.

- To su odlične vesti i pokazuju nam da uspešno vođenje javnih finansija ne znači samo dobro upravljanje novcem građana, već taj proces mora biti i apsolutno transparentan, jer građani moraju znati na šta se troši njihov novac i učestvovati u tome mehanizmima za to predviđenim - rekao je Mali nakon objavljivanja Izveštaja.

Kako je navedeno u Izveštaju, gotovo polovina posmatranih zemalja nije ispunila zahtevane kriterijume, odnosno 69 zemalja od ukupno 141 je u ovim procesima ocenjeno kao nedovoljno transparentno.

Prema rečima Malog, "ovo nije samo jedan u nizu finansijskih izveštaja bez daljih efekata, već su ovo i parametri na osnovu kojih investitori biraju u koje će zemlje ulagati".

- Ovakvi izveštaju crtaju investicione mape kapitalu, a u 21. veku privući novac u svoju zemlju je najvažnija borba. Mi smo na dobrom putu i moramo održati nivo direktnih stranih investicija na visokom nivou kako bismo što bezbolnije prebrodili godine koje stižu - rekao je Mali.

Zaključio je da su za Srbiju od izuzetne važnosti ovakve povratne informacije.

Video: Vučić: Ovo je nezaustavljiva inicijativa ljudi na Balkanu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>