• 0

RATEL doneo novi pravilnik, u primeni od 1. avgusta 2023: Odsad besplatan prenos brojeva

U praksi je i do sada prenos broja za korisnike bio besplatan i u fiksnim i u mobilnim mrežama

  • 0
muskarac krisom fotografiše mobilnim telefonom, mobilni telefon, voajer manijak Foto: Shutterstock

Novim pravilnikom koji je doneo RATEL, a koji stupa na snagu 14. septembra ove godine, a počinje da se primenjuje 1. avgusta sledeće godine, ukinuta je mogućnost da operator naplati prenos broja na teret korisnika, saopštio je RATEL-a uz napomenu da je u praksi i do sada prenos broja za korisnike bio besplatan i u fiksnim i u mobilnim mrežama.

Propisano je takođe da se zahtev za prenos broja može podneti i subotom sa precizno određenim datumom, a najviše 30 dana unapred, piše Tanjug.

Za poslovne korisnike sa mnogo telefonskih brojeva važno je da će operatori biti obavezni da dostave podatke o svim njihovim telefonskim brojevima, uz informacije o ugovoru i datumu isticanja ugovora za svaki broj.

Izmene pravilnici podrazumevaju i izmene u funkcionisanju Centralne baze prenetih brojeva koju vodi RATEL i koja je ključna za funkcionisanje prenosivosti brojeva.

Neophodna će biti odgovarajuća prilagođavanja zbog novih propisa i to u sistemima svih operatora - četiri mobilna i 26 fiksnih.

RATEL napominje da će biti potrebno određeno vreme za prilagođavanje internih procedura operatora novim pravilima, a do primene novog pravilnika koristiće se postojeći Pravilnik o prenosivosti broja u javnim telefonskim mrežama na fiksnoj lokaciji.

Video: Zašto kilogram boranije košta čak i do 300 dinara?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>