• 2

Da li nam nakon "sloma" inflacije stiže snažan tržišni reli? U svetu cene počele da padaju

U novoj belešci koja prikazuje avgustovske podatke, strateg Kredi Svisa tvrdi da će se "kolaps" inflacije dogoditi u narednih 12 do 18 meseci

  • 2
cene, računi

Foto: shutterstock.com

Švajcarska banka Kredi Svis (Credit Suisse) očekuje da će FED (Federalne rezerve) zaustaviti povećanje kamatnih stopa ranije nego što se očekivalo zbog pada inflacije.

Prema rečima glavnog stratega kompanije za američki kapital, to će pokrenuti snažan proboj na tržište.

- Ovo je, zapravo, ono što se u velikoj meri ceni na tržištu - rekao je Džonatan Golab za CNBC u ponedeljak. "Svako od nas kada ode na pumpu vidi da je benzin pao, a nafta pojeftinila. Vidimo to čak i sa hranom. Dakle, to se zaista već pojavljuje u podacima. I to je zaista veliki potencijal pozitive", ocenio je.

U novoj belešci koja prikazuje avgustovske podatke, Golab tvrdi da će se "kolaps" inflacije dogoditi u narednih 12 do 18 meseci.

"Fjučersi ukazuju da bi cene hrane i energije trebalo da padaju -5,7% i -11,8% do kraja 2023. godine, dok je inflacija robe opala sa 12,3% na 7,0% od februara", napisao je on i dodao: "Tokom prošle godine, usluge i zakupi su porasli manje od glavnog Indeksa potrošačkih cena (5,5% i 5,8% naspram 8,5%)".

Golab očekuje da će znaci pada inflacije primorati FED da prestane da povećava stope. Prema njegovoj proceni o vremenskom okviru, to bi moglo uslediti u narednih četiri do šest meseci.

Video: Rat u Ukrajini uticao na inflaciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bax

    13. septembar 2022 | 10:20

    Kod nas će ostati cene nafte i hrane... Nikad nisu pale.. To je Srbija.. Narod je potlačen.. Trpi zulum sto nije fer.. Čekamo i mi vracanje cena u normalni okvir..

  • Ivan

    13. septembar 2022 | 10:10

    To u Srbiji tesko da se desi...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>