• 2

5 "vrućih" detalja o bogatstvu britanske monarhije: Kako zarađuju, plaćaju li porez, šta im (ne)pripada

Istorijski duga vladavina kraljice Elizabete II pomogla je da se učvrsti "brend" britanske monarhije, koji je 2017. bio procenjen na oko 78 milijardi dolara

  • 2
Kraljica Elizabeta II Foto: Tanjug/AP

Smrt kraljice Elizabete II posebno je pogodila Britance, ali i dobar deo sveta, budući da se mnogi od nje opraštaju danima. Kraljica je preminula 8. septembra, a sahrana će biti u ponedeljak 19. septembra.

Tog dana će kovčeg u povorci biti odnesen u Vestminstersku opatiju na državnu sahranu.

U međuvremenu, tačnije 10. septembra, Čarls III je postao kralj, što znači da je Britanija dobila novog monarha - nakon Elizabetine sedamdesetogodišnje vladavine.

Kraljičina smrt ne podrazumeva samo osećaj tuge kod mnogih i kod rojalske porodice, ili prenos krune na njenog prvog sina, već i promenu njenog ličnog bogatstva, odnosno vlasništvo od poverenja koje se odnosi na ogromni portfolio: od legendarnih zamkova do kraljevskog nakita.

Sedam decenija duga vladavina kraljice Elizabete II obuhvatila je period stvaranja ogromnog bogatstva širom sveta, kada su se pojavila nova preduzeća, nastajala u decenijama nakon Drugog svetskog rata.

Međutim, veliki deo kraljičinog bogatstva je vezan za materijalnu imovinu koja se ne ceni baš kao deonice Majkrosofta ili Amazona, koje su porasle za 240,000%, odnosno 146,000% respektivno, od njihovog IPO-a.

Cbs News piše da je upravo to, možda, razlog zašto se lično bogatstvo pokojne kraljice Elizabete čini relativno skromnim u poređenju sa bogatstvom tehnoloških mogula, kao što su suosnivač Majkrosofta, Bil Gejts (115 milijardi dolara) ili bivši izvršni direktor Amazona, Džef Bezos (153 milijarde dolara).

Ipak, istorijski duga vladavina kraljice Elizabete II pomogla je da se učvrsti "brend" britanske monarhije, koji je 2017. bio procenjen na oko 78 milijardi dolara, prema podacima konsultantske kuće "Brand Finance". To uključuje materijalnu imovinu kao što je Bakingemska palata, kao i nematerijalnu vrednost brenda monarhije, koji podstiče turizam u Britaniju i prodaju proizvoda koji nose kraljevski grb ili simbol krune, saopšteno je iz Grupe.

Dvorac Balmoral Škotska kraljica Elizabeta Kraljevska porodica u dvorcu Balmoral / Foto: Tanjug/AP

5 stvari koje treba da znate o bogatstvu Elizabete Druge i nasleđu Čarlsa Trećeg

Neto vrednost kraljice Elizabete: 500 miliona dolara

Kraljičino lično bogatstvo potiče od njenog vlasništva nad umetnošću, draguljima, investicijama i nekretninama, što uključuje zamak Balmoral u Škotskoj — gde je preminula u četvrtak — i Sandringem kuću u Engleskoj. Zajedno, ta imovina je procenjena na 500 miliona dolara, navodi Forbs. Većinu njene lične imovine naslediće kralj Čarls III.

Nema poreza na nasledstvo za kralja

Kaže se da su "smrt i porezi neizbežni", ali je britanski monarh po zakonu izuzet od jednog velikog poreza usmerenog na nasleđe: u pitanju je porez na imovinu. Prema The Economist-u, državni vladar nije u redu za poreze na račun nasledstva. U tom smislu, kralj Čarls III se neće suočiti sa porezom na nasledstvo od 40 odsto, koji bi inače "pojeo" oko 200 miliona dolara imovine njegove majke.

Crown Estate: 34,3 milijarde dolara imovine

U pitanju je kolekcija zemljišta i poseda u Ujedinjenom Kraljevstvu koji pripadaju britanskom monarhu, kao jedinstvena korporacija, što je čini "državnim vlasništvom vladara", ali koja nije ni vlasništvo vlade ni deo monarhovog privatnog imanja.

Ono će sada, pak, pripasti Čarlsu III kao vladajućem monarhu u zemlji, ali postoji upravo navedena "kvaka": dakle, imanje Crown Estate se ne smatra njegovom privatnom svojinom. To znači da ne može da je proda.

Prema poslednjem finansijskom izveštaju, posedi uključuju Bakingemsku palatu, Kensingtonsku palatu i zemljište i imovinu širom Londona i Velike Britanije. Ovu ogromnu kompaniju za upravljanje nadgleda nezavisna organizacija, a ne članovi kraljevske porodice.

Iako kralj Čarls ne može da raspolaže imovinom Crown Estate-a radi lične dobiti, kraljevska porodica uživa u finansijskim prihodima koji proizilaze iz tih poseda. Najmanje 15% profita od imanja ide kraljevskoj porodici, preko "Suverenog granta". Crown Estate je u poslednjoj fiskalnoj godini zaradio profit od 311 miliona dolara, što znači da je kraljevskoj porodici obezbeđeno oko 47 miliona dolara.

Kralj Čarls III: 24 miliona dolara od vojvodstva

Pre nego što je postao kralj, Čarls je imao ulogu vojvode od Kornvola, što mu je dalo ingerencije da upravlja istoimenim vojvodstvom. Tu ulogu ima osoba koja je prestolonaslednik, što znači da će vojvodstvo sada biti preneto na Čarlsovog starijeg sina, princa Vilijama.

Vojvodstvo Kornvol obuhvata više od 50.000 hektara zemlje u vrednosti od 1,3 milijarde dolara, navodi Fortune. Ali, kao i u slučaju Crown Estate-a, Čarlsu nije bilo dozvoljeno da proda zemlju, iako je ubirao prihod tako što je iznajmljivao imovinu farmerima, preduzećima i stanovnicima. Od toga je godišnje zarađivao 24 miliona dolara.

Biznis sa keksom kao "bonus"

Kralj Čarls je 1990. godine pokrenuo prehrambeni biznis pod nazivom "Duchy Organics", sa ciljem da prodaje organske prehrambene proizvode, što je bila neobična ideja u to vreme. Udružio se sa lancem "Waitrose" 2010. i od tada je tim poslom doprineo sa više od 35 miliona dolara dobrotvornom fondu princa od Velsa.

Brend posluje odvojeno od Vojvodstva Kornvol, a sav profit ide u dobrotvorne svrhe. Proizvodi koji se prodaju pod linijom Duchy u "Waitrose" kreću se u rasponu od organskih jaja iz slobodnog uzgoja do organskog peciva sa maslacem iz Hajlenda.

A kad smo kod britanske monarhije i njihove omiljene hrane, ne možemo da ne pomenemo kako je kraljica Elizabeta početkom godine takođe pokrenula sopstveni brend sa bio proizvodima. U pitanju su proizvodi napravljeni na njenom imanju u Norfolku, a svi neophodni resursi za proizvodnju su upravo sa imanja.

Video: Prinčevi Vilijam i Hari prvi put zajedno u javnosti od raskola: Sa suprugama odali poštu kraljici

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>