• 8

Podeljeno bogatstvo kraljice: Princ Vilijam nasledio imanje od milijardu dolara, kralj Čarls još "bogatiji"

Uprkos ogromnim sumama, monarh i njegov naslednik su ograničeni u tome koliko mogu imati lične koristi od svog bogatstva

  • 8
Kralj Čarls III

Foto: Tanjug/AP

Prošle godine Forbs je procenio lično bogatstvo preminule kraljice Elizabete II na 500 miliona dolara, koje čine dragulji, umetničke kolekcije, investicije i dve rezidencije, zamak Balmoral u Škotskoj i kuća Sandringem u Norfolku, oba imanja koje je nasledila od svog oca, kralja Džordža VI.

Nakon što je u prošli četvrtak saopšteno da je britanski monarh preminuo u 96. godini, ponovo se pokrenulo pitanje vrednosti njenog bogatstva.

Ipak, kako se kraljevski testamenti nikada ne objavljuju, odgovor na ovo pitanje, ostaće pod velom porodične tajne.

"Kraljevske oporuke su skrivene, tako da mi zapravo nemamo pojma šta je u njima i koliko to vredi, a to nikada nije objavljeno", rekla je Laura Klensi za CNN, autorka knjige o kraljevskim finansijama.

Ali, ono što se zna je da će najmanje 18 milijardi funti (21 milijardu dolara) u zemlji, imovini i investicijama, naslediti Čarls III, koji je u subotu krunisan za kralja.

Duchy of Cornwall estate

Foto: Shutterstock

Mnogo bogatiji sada je i princ Vilijam, koji je prvi u redu za britanski tron.

Naime, budući kralj, nasleđuje privatno imanje Vojvodstva Kornvol od svog oca. Vojvodstvo poseduje veliki portfelj zemlje i imovine koji pokriva skoro 140.000 hektara, većinom u jugozapadnoj Engleskoj.

Imanje koje je stvorio kralj Edvard III 1337. godine vredi oko milijardu funti (1,2 milijarde dolara), prema njegovim računima za prošlu finansijsku godinu.

Prihod od imanja se "koristi za finansiranje javnih, privatnih i dobrotvornih aktivnosti" vojvode od Kornvola, piše na njegovom sajtu. Tu titulu sada nosi princ Vilijam.

Suvereni grant vredan 100 miliona dolara

Daleko najveći deo porodičnog bogatstva, krunsko imanje od 16,5 milijardi funti (19 milijardi dolara), sada pripada kralju Čarlsu kao vladajućem monarhu.

Ali prema dogovoru iz 1760. godine, monarh predaje svu dobit od imanja vladi u zamenu za deo, koji se zove Suvereni grant.

Imanje obuhvata ogromne delove imovine u centru Londona i morsko dno oko Engleske, Velsa i Severne Irske. Ima status korporacije i njime upravljaju izvršni direktor i komesari — ili neizvršni direktori — koje imenuje monarh na preporuku premijera.

U prošloj finansijskoj godini ostvario je neto profit od skoro 313 miliona funti (361 milion dolara). Od toga je Britanski trezor platio kraljici suvereni grant od 86 miliona funti (100 miliona dolara). To je ekvivalentno 1,29 funti (1,50 dolara) po osobi u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Većina ovog novca se troši na održavanje imovine kraljevske porodice i plaćanje njihovog osoblja.

Kralj Čarls III

Foto: Tanjug/AP

 

Državni grant je obično ekvivalentan 15 odsto profita imanja. Ali, 2017. godine, plaćanje je povećano na 25 odsto u narednoj deceniji da bi se pomoglo u plaćanju renoviranja Bakingemske palate.

Kralj Čarls takođe je nasledio Vojvodstvo Lankaster, privatno imanje koje datira iz 1265. godine, koje je, prema najnovijim izveštajima, procenjeno na oko 653 miliona funti (764 miliona dolara). Prihodi od njegovih investicija pokrivaju zvanične troškove koji nisu pokriveni državnim grantom i pomažu u podršci drugim članovima kraljevske porodice.

Uprkos ogromnim sumama, monarh i njegov naslednik su ograničeni u tome koliko mogu imati lične koristi od svog bogatstva.

Kralj može potrošiti suvereni grant samo na kraljevske dužnosti. A ni on ni njegov naslednik ne smeju da imaju koristi od prodaje imovine u svojim vojvodstvima. Svaki profit od otuđenja se reinvestira nazad u imanje, prema objašnjenju koje je objavio Institut za državu (IfG).

Britanski trezor takođe mora da odobri sve velike transakcije sa imovinom, saopštio je IfG.

Dvorac Balmoral Škotska kraljica Elizabeta

Kraljevska porodica u dvorcu Balmoral / Foto: Tanjug/AP

 

Ipak, za razliku od suverenog granta koji generiše Crown Estate, oba vojvodstva su privatni izvori bogatstva, što znači da njihovi vlasnici nisu obavezni da daju nikakve detalje osim prijavljivanja svojih prihoda, saopštio je IFG.

Prošle godine, kralj Čarls, tada vojvoda od Kornvola, isplatio je sebi 21 milion funti (25 miliona dolara) sa imanja Vojvodstva Kornvola.

Ni princ Vilijam ni kralj Čarls nisu u obavezi da plaćaju bilo koji oblik poreza na svoja imanja, iako su oba vojvodstva dobrovoljno plaćala porez na prihod od 1993. godine, navodi IfG.

Taj potez usledio je godinu dana nakon što se kraljevska porodica suočila sa oštrim kritikama zbog planiranja da upotrebi javni novac za popravku zamka Vindzor, koji je pretrpeo štetu u požaru.

"Naravno, dobrovoljni porez na dohodak [nije] fiksna stopa, i oni ne moraju da prijavljuju na koji prihod ostvaruju svoj porez. Tako da je to zapravo kao da izvučete cifru iz ničega" zaključila je Klensi.

Video: Britanci se opraštaju od kraljice Elizabete, masovno se okupljaju ispred Bakingemske palate

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    14. septembar 2022 | 12:09

    Šta me zabole za njihove priče ubogih bogataša, koji uglavnom negativno utiču na živote običnih ljudi.Koja je razlika između toga da imaš 2 milijarde ili 5, (osim čiste matematičke razlike)mislim na smisao.Sve ti je na ovom svetu, što se može platiti novcem dostupno i sa2 i sa 5.Obično im i nedostaje upravo ono što se ne može platiti novcem.Kao prvo oni svoje pozicije su zaradili rođenjem, a ne nekim znanjem, sposobnošću, snalažljivošću, a kada odu idu bez tog bogatstva, samo sa svojom dušom da podnesu račune, kao i drugi ljudi.

  • Markić

    14. septembar 2022 | 14:33

    A kako se postaje kralj uopšte? Odnosno kako su baš oni kraljevi? Neko pre 800 godina pobio pola konkurencije I prozvao se kraljem?

  • Toni

    14. septembar 2022 | 13:44

    Decenijama pljackali i ubijali siromasne po svetu, najvece svetsko zlo...bezdusnici

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>