• 0

Središte domaće IT scene seli se na Weekend

Weekend Media Festival i ove godine, 15. godinu za redom u Rovinj dovodi neka od najznačajnijih imena komunikacijske, ali i brojnih drugih industrija

  • 0
Weekend media festival Foto: Promo

Već tradicionalno, program će se baviti nekim od najaktualnijih tema te domaćim i globalnim trendovima, a u 2022. godini jednostavno nije moguće razgovarati o takvim temama bez spominjanja IT sektora. Od društvenih do poslovnih kanala, digitalne tehnologije probile su se u svaku poru društva, a Hrvatska ne zaostaje za globalnim primerima, već beleži znatan rast te domaćim firmama donosi prepoznatljivost u regiji, ali i na globalnoj pozornici.

Jubilarno 15. izdanje Weekend Media Festivala održaće se od 22. do 25. septembra na već dobro poznatoj lokaciji bivše Tvornice duhana u Rovinju pod pokroviteljstvom Adris grupe, a među brojnim panelistima i predavanjima istaknuće se i neka od najvećih imena domaće IT scene. Svoj put kroz poslovne vode ispričaće Stjepan Orešković, renomirani naučnik te jedan od lidera na globalnom BPTO tržištu (Business Process and Technology Ousourcing – eksternalizacija poslovnih procesa i tehnologije). M+ Grupa, u vlasništvu Stjepana Oreškovića u svega nekoliko godina pretvorila se iz ambicioznog projekta i lokalne firme u konkurentnog igrača na svetskom tržištu. U razgovoru s dobro poznatim TV i novinarskim licem, Zoranom Šprajcom, Orešković će otkriti koja je uloga nauke i obrazovanja u transformaciji poslovanja te zašto je važno zaposliti ljude koji znaju više od vas.

Uz naučni aspekt i viđenje iz perspektive državnih institucija, među učesnicima će se naći i predstavnici privatnog sektora IT industrije, kao što su osnivač firme Nanobit Alan Sumina te Nikola Dešković, osnivač i direktor kompanije AutoScout24 te direktor firme InstaMotion. Firma Nanobit prometnula se proteklih godina u jednu od najbrže rastućih tehnoloških firmi u centralnoj Europi, a švedska grupacija Stillfront, otkupila ju je za vrtoglavi iznos od gotovo milijardu kuna. Nanobit se razvio na krilima fitness aplikacije koju su Alan Sumina i njegov partner osmislili za iOS sistem. Mobilne igre koje razvija Nanobit igra više od deset miliona ljudi, s najvećim delom izvoza prema SAD-u. Osim vodeće pozicije u jednoj od najuspešnijih firmi domaće IT scene, Sumina je i član Upravnog odbora udruženja nezavisnih izvoznika softvera – CISEx te će u tom kontekstu pokušati odgovoriti na pitanja kako izgleda proces prodaje firme i koje su najveće prednosti hrvatskog, brzorastućeg IT sektora.

Nikola Dešković je kroz svoju firmu AutoScout24 izrazito olakšao kupovinu automobila u inostranstvu, a posetiocima Weekenda otkriće svoja iskustva s pokretanjem online kompanije te kako je izgledao njegov put od bostonskog MIT-a gde je doktorirao pa do Münchena u Nemačkoj – jednog od središta automobilske industrije u svetu.

Međutim, kako u 2022. godini pričati o IT temama, bez da spomenemo i njegovo veličanstvo – Internet? Upravo zato, neki od predvodnika digitalne industrije u Hrvatskoj kao što su generalna direktorka kompanije Near Balkans Ida Pandur i osnivač kompanije Electrocoin Nikola Škorić ponudiće svoje viđenje nadolazeće Web 3.0. revolucije te prokomentarisati neke od novih, a aktualnih pojmova kao što su blockchain, wallet, NFT i metaverse. A zašto je IT u središtu pažnje i kakve se prilike iza njega skrivaju pojasniće Daniel Ackerman iz Degordiana i Martina Verović iz kompanije Rimac uz još vrsnih stručnjaka na panelu IT je It!

Središte IT scene ovog septembra seli se na Weekend, a više informacija i detalja o programu pronađite na www.weekend.hr.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>