• 4

U Rusiji prodaju znak Mekdonaldsa za više od 4.000 evra: Idila s tužnim krajem

Snižena cena znaka

  • 4

Rat u Ukrajini doveo je do odlaska kompanije Mekdonalds sa ruskog tržišta, posle idile koja je trajala 32 godine. Danas, Rusi imaju svoju verziju restorana brze hrane, a na stranicama za oglase prodaju logo i simbole nekadašnjeg Meka.

Naišli smo na jedan takav oglas u kojem pise da se prodaje znak Meka po ceni od 250.000 rubalja, što je nešto više od 4.000 evra. Inače, cena je snižena, jer je prvobitno navedena bila čak 300.000 rubalja.

Dalje se navodi da je znak visine 115 cm.

Restorani u Rusiji i Ukrajini čine 9% godišnjeg prihoda (2 milijarde dolara) giganta iz Čikaga, za koji je u 850 restorana širom zemlje radilo 62 hiljade Rusa.

Ni 2020. godina nije slutila na situaciju danas. Trideset godina rada Mekdonalda u Rusiji bile su čist uspeh. Ipak, uz proslavu, gradske vlasti su bile zabrinute zbog izbijanja koronavirusa u susednoj Kini.

Restoran je odlučio da prodaje hamburgere po cenama iz sovjetske ere devedesetih, koji su koštali 3 rublje, ali je ova akcija ipak otkazana zbog straha vlade da će redovi za poslasticom predstavljati opasnost po zdravlje (zbog kovida, ne kalorija). Umesto toga, izdavani su kuponi za hiljade onih koji su ipak odlučili da dođu.

Ova proslava podsetila je i na impozantne uspehe kompanije u Rusiji. Više od 700 prodavnica širom zemlje, uz 98% zaliha koje se nabavljaju lokalno. Koliko je Mekdonalds u Rusiji popularan govori podatak da je broj prodavnica od 2020. godine za samo dve godine porastao za 150 (ukupno više od 850) u čitavoj zemlji.

Dve godine kasnije, rat u Ukrajini, uz još nešto nezamislivo, najavu zatvaranja svih Mekdonaldsovih restorana u Rusiji. Devetog marta viđene su gotovo nadrealne scene, moskovski Mekdonaldsi preplavljeni kupcima u očajničkoj želji da dobiju poslednji Big Mek pre nego što američki gigant zatvori svoje restorane.

Mekdonalds u Rusiji, Rusija Mcdonalds Foto: M.Bjelić

Ubrzo, prvih 15 restorana bivšeg lanca "Mekdonalds" ponovo je otvoreno u Moskvi i Moskovskoj oblasti pod novim imenom "Ukusno i tačka". Mi smo imali prilike da zavirimo u jedan od restorana, a na našim fotografijama možete da se uverite kako tačno sada izgleda poznati lanac.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor

    14. septembar 2022 | 15:48

    Vratio ih je Putin ovim ratom u srednji vek.

  • Danica

    14. septembar 2022 | 15:39

    Rusi kao i Kinezi su se i obogatoli kopirajuci sve od zapada. Rusi nisu ni svoje pelmeni uspeli da lansiraju u svet da bude najprodavanije jelo sveta a najveca su drzava sveta Morali Ameri u Rusiju doci sa hamburgerom.

  • Istina

    14. septembar 2022 | 15:58

    Putin nikoga nije vratio u srednji vek, vec je sprecio zapadne demokrate-fasiste da ruski narod vrati u kameno doba. To sto se Mek prosirio po planeti treba zahvaliti nama koji ce pre da pojedu standarizovanu pljeskavicu nego leskovacku. Da i setih se: kada se Mek otvorio u 21.bloku,kod podzemnog je bio Banjalucki cevap. I jedno mesec dana red kod banjalucanina je bio konstatan, a u Meku promaja, svracali su samo snobici. Jedno jutro banjalucanin je uklonjen...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>