• 5

Zašto pojedine mame nisu dobile subvenciju za stan? Dokle se stiglo s rešavanjem "jednog papira koji je falio"

U toku je procedura da se usvoje Izmene Uredbe kojom se omogućava dobijanja finansijske podrške države

  • 5
Trudnica posao

Foto-kolaž: Shutterstock

Vest da država daje deo novca za stan kao podršku za kupovinu prvog stana, pojedinim mamama ostalo je slovo na papiru. A neke druge taj papir nisu imale, odnosno, zbog njega su odbijane.

Kako je potvrđeno za Telegraf Biznis, mame koje su odbijene za subvenciju države za kupovinu prvog stana, jer su umesto predugovora dostavile kupoprodajni ugovor, ipak neće ostati bez novca.

U toku je procedura da se usvoje Izmene Uredbe kojom se omogućava dobijanja finansijske podrške države. Razlog zašto se ne zna tačan datum jeste protokularan, odnosno, čeka se formiranje vlade, rekla je za naš portal Tatujana Macura predsednica Udruženja "Mame su zakon".

"Iako vlada u tehničkom mandatu može usvojiti izmenu Uredbe, moja pretpostavka je da se ipak čeka na formiranje nove vlade. Ne vidim drugi povod za odlaganje… Na nama je, kao i uvek, da pratimo proces kako bismo osigurali da sve prođe u najboljem redu i transparentno. Verujem da će naše sugestije u velikoj meri biti prihvaćene", rekla je Macura.

Podsetimo, više majki koje ispunjavaju uslove za subvenciju za kupovinu prvog stana po osnovu rođenja deteta odbijene su jer su umesto predugovora o kupovini nekretnine dostavile zaključen ugovor.

Udruženje "Mame su zakon" uputilo je zahtev predsednici Vlade Sbije da se izmeni Uredba o potrebnoj dokumentaciji, jer je tu nelogičnost koja je zbunila mnoge parove - traži se da kredit bude odobren, a da sa druge strane parovi dostave predugovor o kupovini stana.

Neodumica ih je koštala rokova. Međutim, kako nam je potvrdila Macura, razgovarala je sa ministarkom Darijom Kisić Tepavčević i od nje dobila obećanje da će se naći model po kojem bi mogle da se obeštete porodice koje ispunjavaju uslove. Shodno tome, najavljena je i izmena uredbe za finansijsku podršku države.

"Uredba kojom se definišu uslovi za dodelu subvencije majkama za kupovinu prve nekretnine jedna je od najvažnijih mera za podsticaj nataliteta i podrške majkama u Srbiji. Budući da je dosadašnja praksa pokazala da su postojale nedoumice u primeni Uredbe i da su majke umesto predugovora podnosile ugovore o kupoprodaji nekretnine, u narednom periodu nadležni organi će učiniti sve da se pronađe pravni osnov da one majke koje su u momentu rođenja deteta ispunile sve uslove, dobiju podršku države", rečeno je iz Ministarstva.

Šta je mame predlažu?

Macura je u kontaktu je sa nekoliko porodica koje su odbijene za subvenciju za prvi stan, a kontaktirali su i premijerku Srbije. Njoj je upućen dopis  da se bliže odrede članovi ove uredbe – jedan se odnosi na to da žene koje apliciraju za subvenciju ne smeju da budu u postupku odobravanja kredita, a drugi da kredit mora da im bude odobren.

Evo i cele liste:

Problem u kordinaciji između ministarstava i lokalnih samouprava

- lokalne samouprave komuniciraju zainteresovanim građanima da nisu upućeni u to šta je sve od dokumentacije potrebno da se dostavi prilikom apliciranja za subvenciju, te je potrebno da lokalne samouprave adekvatno primenjuju Uputstvo

- lokalne samouprave i nadležno ministarstvo zahteva od podnosilaca zahteva da pribavljaju dokumentaciju koja se po zakonu pribavlja po službenoj dužnosti (npr.izvod iz matične knjige rođenih,uverenje o državljanstvu);

novi stan

Foto: Freepik

 

- takođe zahtevaju dokumentaciju koja nije navedena u Uredbi (uverenje o 1. državljanstvu za majku deteta; prijavu prebivališta za decu o kojoj majka neposredno brine; uverenje nadležnog organa starateljstva da majka neposredno brine o detetu; uverenje izdato od nadležnog katastra da podnosilac zahteva, kao ni njegov supružnik, odnosno vanbračni partner, ne poseduju nepokretnost na svom imenu; dokaz o odobrenom kreditu, prema vrednosti procenjene nepokretnosti, odnosno kupoprodajne cene utvrđene predugovorom)

Problem u komunikaciji između prodavaca, kupaca i banaka

- veliki problem je vreme između zaključenja predugovora i ugovora o kupoprodaji nepokretnosti, a koji zavisi i od prodavca nekretnine i od banke i od samog lica koje aplicira, a po najviše od Komisije koja odlučuje o dodeljivanju subvencije.

U slučaju sklapanje predugovora kupcima će propasti kapara dok ne dočekaju odgovor Komisije. Predlažu da ministar finansija i Udruženje banaka dogovore poseban vid saradnje za kreditne klijente koji apliciraju za dodelu subvencije i da banke koje potencijalnim klijentima tolerišu rok od 30 dana između zaključenja predugovora i ugovora, da taj rok produže na 60 dana.

Predlažu da se Uredba unapredi na sledeći način:

a) da predložite licima koja apliciraju za subvenciju da u predugovoru (obično stoji da se u roku od 30 dana zaključi ugovor) koji zaključuju sa prodavcem navedu da rok za zaključenje ugovora o kupoprodaji može da se prolongira do trenutka dok Komisija ne donese odluku i dok se ne završi postupak pred Komisijom, a najkasnije u roku od 60 dana;

b) da se od podnosilaca zahteva zatraži da dostave dokaz-Uverenje iz katastra da nemaju imovinu na svom imenu u trenutku rođenja deteta.

- da se jasno definiše u Uredbi da Komisija odlučuje po hitnom postupku, tj. odmah po prijemu zahteva, a najkasnije u roku od 30 dana

Podsećamo i da Vladina uredba o pomoći za kupovinu prve nekretnine po osnovu rođenja deteta, trebalo bi da motiviše mlade za stvaranje porodice, ali i da reše svoje stambeno pitanje. S druge strane očekuje se da će potez podstaći stanogradnju i povećati broj stambenih kredita.

Pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta u 2022. godini, može ostvariti podnosilac zahteva, a o preciznim uslovima čitajte u našem posebnom tekstu. 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    14. septembar 2022 | 22:24

    ФТ1П, као и све остало у Држави...

  • Zvele

    15. septembar 2022 | 08:27

    Ljudi moji koliko ne stručnog kadra ima po tim državnim ustanovama vi niste svesni. Gde su kupili te diplome, ko ih je zaposlio samo da mi je znati.

  • Map

    15. septembar 2022 | 11:37

    Zato sto nemaju kumu,tetku,strinu,dobru vezu da gura stvar

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>