• 0

Japan tri puta povećao uvoz ruskog gasa u avgustu

Krajem juna su zemlje G7, koje uključuju i Japan, potvrdile da žele da smanje zavisnost od ruskih energenata

  • 0
gas

Foto: shutterstock.com

Japan je u avgustu povećao uvoz tečnog prirodnog gasa iz Rusije više nego tri puta, navodi se u dokumentu koji je objavilo Ministarstvo finansija Japana.

Obim isporuka gasa prošlog meseca u odnosu na avgust 2021. godine je porastao za 211,2 odsto, dok se godišnji uvoz nafte, u istom periodu, smanjio za 20,3 odsto.

Uvoz uglja iz Rusije je u avgustu smanjen za 32,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz ruda porastao za 44,9 odsto.

Osim toga, Japan je povećao uvoz povrća iz Rusije za 154 odsto, ali je smanjio uvoz žitarica i soje za oko 95 odsto, prenosi Sputnjik.

Ukupan obim izvoza iz Japana u Rusiju je u avgustu smanjen na godišnjem nivou za 24,3 odsto i iznosi 384 miliona dolara, dok je uvoz ruskih proizvoda u Japanu za taj isti period porastao za 67,4 procenata i iznosi 1,15 milijardi dolara.

Krajem juna su zemlje G7, koje uključuju i Japan, potvrdile da žele da smanje zavisnost od ruskih energenata, a u septembru da ograniče cene nafte.

Planirano je da ograničenje cena počne od 5. decembra 2022. godine za naftu i 5. februara 2023. godine za naftne derivate.

Moskva je upozorila da će zemlje koje budu primenjivale ograničenje cena ostati bez nafte.

Video: Vučić: Dešavaju se enormno veliki skokovi cena nafte i gasa, za nas je zabrinjavajuća cena uglja

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>