• 0

Spremno 5.839 radnih mesta preko konkursa "Moja prva plata": Prijave otvorene još sedam dana za kompanije

Prijava mladih do 30 godina, sa završenom srednjom školom, visokim obrazovanjem ili na završnoj godini studija, počinje 3. oktobra i traje do kraja meseca

  • 0
Razgovor, posao, kolege, studenti, kancelarija

Foto: Pixabay

Poslodavci u Srbiji imaju još sedam dana da konkurišu za program podrške "Moja prva plata" i da do 22. septembra oglase radne pozicije na kojima će, uz subvencije države, osposobljavati mlade kandidate za posao uz mogućnost da ih nakon devet meseci obuke prime u radni odnos.

Od početka trećeg ciklusa, 22. avgusta, prijavilo se više od 3.621 kompanije koje su oglasile 5.839 radnih mesta, tražeći preko 8.000 kandidata za te pozicije.

Prijava mladih do 30 godina, sa završenom srednjom školom, visokim obrazovanjem ili na završnoj godini studija, koji žele da kroz ovaj program steknu prvo radno iskustvo, počinje 3. oktobra i traje do kraja meseca.

Novembar je rezervisan za razgovore i povezivanje kandidata sa kompanijama, najpre iz privatnog, a potom i iz javnog sektora, a početak obuke očekuje se najkasnije u drugoj polovini decembra. Sve prijave se podnose putem portala projekta.

"Ovo je treći ciklus programa 'Moja prava plata', kreiran u partnerstvu kompanija, mladih i države. Programom rešavamo problem sa kojim su se mladi godinama suočavali, a to je da poslodavci žele da zaposle osobe sa radnim iskustvom, jer je proces uvođenja u posao skup i dugotrajan", ističe Vukašin Grozdić, savetnik predsednice Vlade Srbije.

Kako je naveo, država finansira prvih devet meseci njihovog rada, čime su poslodavci visoko motivisani da uključe mlade, koji u velikom broju nakon programa ostaju u radnom odnosu kod tih poslodavaca.

"Krajnji cilj nam je da nema nijedne mlade osoba na tržištu rada bez radnog iskustva“,dodaje Grozdić.

Za program mogu konkurisati preduzetnici, predstavnici mikro, malih, srednjih i velikih preduzeća, odnosno svi društveno odgovorni poslodavci koji planiraju da ojačaju i podmlade svoje timove.

"Ovo je odličina prilika da se pomogne mladima bez radnog iskustva da se osposobe za posao, ali i kompanijama da reše problem nedostajućih kadrova", navodi Mirjana Kovačević, predstavnica Privredne komore Srbije.

Ističe da je više od po 5.000 poslodavaca u prva dva ciklusa, primilo čak 18.000 mladih na osposobljavanje za rad u protekle dve godine. Od ukupnog broja mladih uključenih u prvi ciklus programa, 42,2 odsto se zaposlilo u kompanijama u kojima su bili u okviru programa "Moja prva plata", dok drugi ciklus još traje.

U programu mogu učestvovati svi poslodavci nezavisno od veličine i grane privrede u kojoj posluju, a praksa je pokazala da su do sada najzastupljenija zanimanja u oblasti trgovine, administracije, prerađivačke insustrije, prava i ekonomije.

Tokom devet meseci trajanja "Moje prve plate" kandidati sa srednjim obrazovanjem primaće od države novčanu naknadu 25.000 dinara i 30.000 sa visokim obrazovanjem. Sredstva se isplaćuju direktno korisnicima, preko Nacionalne službe za zapošljavanje, a poslodavci mogu da isplate i dodatni novac.

Video: Jelena Radonjić je prvi posao imala u Japanu, danas je saradnik Forbsa: Ovo su top veštine za uspeh

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>