• 1
 ≫ 

Turski cvećari šalju robu avionom: Porasla potražnja nakon smrti kraljice za 90 odsto

 ≫ 

"Turkiš kargo" saopštio je da je počeo sa isporukama više od 500.000 cveća, teškog oko 13 tona

  • 1
Princeza Dajana

Prilaz palati za vreme smrti princeze Dajane

Turski cvećari sada koriste teretne avione umesto kamiona, kako bi poslali što više cveća u Veliku Britaniju, gde se suočavaju sa pojačanom tražnjom nakon smrti kraljice Elizabete II, prenosi Rojters.

"Porudžbine za rezano cveće porasle su za 90 odsto od kada je kraljica umrla", saopštio je Selčuk Čelebi, član robne berze u Antaliji, dodajući da su turski cvećari uspeli da zadovolje samo oko 40 odsto potražnje.

"Kraj je sezone u Antaliji. Nalazimo se u periodu kada je proizvodnja u planinskim oblastima Isparte u opadanju", rekao je Čelebi za Rojters.

Povećanje potražnje nateralo je cvećare da angažuju avione za svoje isporuke u Britaniju, što traje jedan dan, u poređenju sa jednom nedeljom, koliko one traju kamionima.

"Turkiš kargo", filijala avio-kompanije "Turkiš erlajns", saopštila je da je počela sa isporukama više od 500.000 cveća, teškog oko 13 tona, u Englesku na sahranu britanskog monarha iz turskih provinacija Antalije i Isparte.

"Turkiš kargo je od početka nedelje isporučio oko četiri tone cveća u London", navodi se u saopštenju.

U periodu od 5. do 12. septembra, zvanični podaci pokazuju da je izvoz cveća iz Turske u Englesku porastao za 40 odsto u poređenju sa prošlom godinom, navodi Rojters.

Video: London se oprašta od kraljice: Rafovi sa cvećem i cvećare gotovo prazni

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>