• 3
 ≫ 

Britanska funta dostigla najniži nivo u poslednjih 37 godina: "Mislim da smo već u recesiji"

 ≫ 

Valuta je izgubila više od 15 odsto svoje vrednosti u odnosu na dolar ove godine

  • 3
Britanska funta Foto: Shutterstock

Britanska funta pala je danas na najniži nivo u prethodnih 37 godina, nakon što su novi podaci pokazali da kupci smanjuju potrošnju jer inflacija utiče na kućne budžete, prenosi CNN.

Valuta je pala ispod 1,14 dolara, što je najniži nivo od 1985. godine. Kancelarija za nacionalnu statistiku saopštila je da je maloprodaja u avgustu opala za 1,6 odsto na mesečnom nivou, što je i najveći pad od decembra 2021. godine. Ujedno, znatno gori nego što su ekonomisti očekivali.

"Mislim da je Velika Britanija već u recesiji", rekao je Majkl Hjuson, glavni tržišni analitičar u CMC Markets UK.

Funta je pogođena nizom slabih ekonomskih podataka, ali i strmim usponom američkog dolara. Ova valuta je sada blizu svog najjačeg nivoa u poslednje dve decenije u odnosu na druge, potkrepljena očekivanjima da će Federalne rezerve sledeće nedelje povećati stope.

Ali ekonomski izgledi u Ujedinjenom Kraljevstvu znače da funta pati više od većine. Izgubila je više od 15 odsto svoje vrednosti u odnosu na dolar ove godine, u poređenju sa padom evra od 12 odsto.

Plan premijerke Liz Trus, da subvencioniše račune za energiju za domaćinstva i preduzeća mogao bi da ublaži bol ove zime, ali možda neće biti dovoljan za obnavljanje rasta.

 

Banka Engleske je prognozirala dugotrajnu recesiju pre nego što je plan objavljen.

Investitore su uznemirile i naznake da će vlada platiti svoj energetski program, koji bi mogao koštati čak 150 milijardi funti (171 milijardu dolara), naglim povećanjem državnog duga Velike Britanije. Više detalja na ovu temu očekuje se sledećeg petka.

Još jedan od problema je taj što Britanija više uvozi nego što izvozi. To znači da slabija funta povećava cenu goriva, hrane i druge robe, što još više otežava Banci Engleske da drži cene pod kontrolom.

Centralna banka, koja bi svoju najnoviju politiku trebalo da objavi u četvrtak, agresivno povećava kamatne stope u odlučnom pokušaju da smanji inflaciju, koja je u avgustu iznosila 9,9 odsto, a samo mesec ranije, dostigla je svoj četrdesetogodišnji maksimum sa 10,1 odsto.

Sada se Britanija suočava sa ogromnom dilemom: još jedno veliko povećanje troškova zaduživanja moglo bi još više da optereti ekonomiju, dok bi usporavanje koraka u odnosu na Fed moglo gurnuti valutu još niže.

Hjuson je rekao da veruje da će funta sada pasti na 1,10 dolara nakon što je probila granicu od 1,14 dolara.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>