• 1

Mađarska produžava ograničenje cena goriva i osnovnih namirnica do kraja godine

"Sve dok su sankcije EU na snazi, nema realne šanse za poboljšanje", izjavio je šef kabineta premijera Viktora Orbana

  • 1
Benzin benzinska pumpa gorivo benzin cene cena goriva

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Mađarska je danas produžila ograničenja cena goriva i osnovnih životnih namirnica za tri meseca, odnosno do kraja godine, u pokušaju da zaštiti domaćinstva od rastućih troškova prenosi Reuters.

Budimpešta je oštro kritikovala Evropsku uniju zbog uvođenja sankcija Rusiji, rekavši da nisu uspele da oslabe Moskvu na smislen način, a istovremeno su izazvale skok cena hrane i energije.

U kombinaciji sa padom forinte na rekordno nizak nivo, rast cena doveo je inflaciju u Mađarskoj na najviši nivo u prethodne dve decenije, što je primoralo Narodnu banku Mađarske da naglo poveća osnovnu stopu na 11,75 odsto.

Šef kabineta premijera Viktora Orbana, Ðerđeli Guljaš, rekao je da će vlada takođe produžiti važenje ograničenja iznosa stopa hipotekarnih kredita za još najmanje šest meseci.

Ta mera trebalo je da bude ukinuta na kraju ove godine.

"Sada ocenjujemo da sve dok su sankcije EU na snazi, nema realne šanse za poboljšanje", rekao je on na brifingu za medije.

Orbanova vlada je takođe odlučila da pokrene šemu podrške energetski intenzivnim malim preduzećima, koja pokriva polovinu povećanja njihovih računa za energiju u poređenju sa prošlogodišnjim nivoima, rekao je ministar ekonomskog razvoja Marton Nađ.

On je rekao da će vlada takođe pokrenuti šemu podrške investicijama za mala preduzeća kako bi im pomogla da poboljšaju svoju energetsku efikasnost i smanje troškove.

Video: Vučić: Borićemo se da inflaciju držimo pod kontrolom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>