• 0

Posledice avio-kolapsa: Desetine hiljada putnika trpi, dve karte od Štutgarta do Beograda 700€

Hitrou je otkazao letove za sutra, zbog sahrane kraljice Elizabete Druge...

  • 0
Ljubavni par, momak, devojka, put, aerodrom, putovanje Foto: Shutterstock

Kada govorimo o ovoj temi, pitamo se odakle da krenemo? Kriza koja je pogodila avio-sektor ne prestaje nedeljama (mesecima), a sve zbog manjka radnika, pobuna pilota, kontrolora leta i uopšte sindikata, ali i (ne)očekivane potražnje za avio-prevozom.

Cela Evropa je na udaru, a ceh plaća na desetine hiljada putnika.

BBC ovih dana piše da su brojni putnici pogođeni štrajkom francuskih kontrolora. Otkazani letovi su uticali i na našu nacionalnu kompaniju Er Srbija, ali i na irski Rajaner koji je otkazao 420 letova, od kojih je većina trebalo da bude iznad Francuske. Takva odluka je uticala na čak 80.000 putnika.

Izidžet je smanjio 76 letova, Britiš Ervejz je otkazao 22, dok je Er Frans saopštio da će obavljati samo 45 odsto svojih letova na kratkim razdaljinama. Mim toga, u ponedeljak, 19. septembra, 15% rasporeda aerodroma Hitrou biće izmenjeno tokom državne sahrane kraljice Elizabete Druge.

Kako bi se osiguralo da se nebo nad Londonom "primiri" tokom sahrane, biće otkazani letovi, uključujući 100 letova Britiš Ervejza i četiri leta Virdžin Atlantika.

Podsećamo, štrajk u Francuskoj sprovodi sindikat kontrole letenja SNCTA, koji zahteva veće plate dok inflacija raste. Rajaner kaže da su svi pogođeni putnici obavešteni. 

Njihov rival, niskotarifna kompanija Izidžet, kaže da je otkazala letove na zahtev francuskih vlasti. "Iako je ovo van naše kontrole, želeli bismo da se izvinimo našim klijentima za sve neprijatnosti koje mogu da dožive", rečeno je iz te kompanije.

Podsećamo, i piloti Lufthanze su protestovali prethodnih dana, ali je na kraju došlo do dogovora između njih i Uprave nemačke avio-kompanije. S druge strane, izvršni direktor amsterdamskog aerodroma Šiphol je 15. septembra dao ostavku zbog, kako se navodi, loše sezone.

Par koji je pre neki dan stigao iz Štutgarta u Beograd, kaže nam da je dve karte platio više od 700 evra. "Namerno smo čekali dan, dva ranije da kupimo karte, jer je još ranije bukiranje bilo skuplja opcija. Nekada je bilo isplativije rezervisati i kupiti avio-karte unapred, ali izgleda da više nije tako", kaže nam putnica iz Nemačke.

Video: Vlada Srbije finansira 80 odsto puta: Počela gradnja deonice auto-puta Bijeljina-Rača

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>