• 0
 ≫ 

Sve je spremno za testiranje digitalne rublje?

 ≫ 

Koncept nacionalne digitalne valute CBR je predstavio krajem 2020

  • 0
Digitalna rublja Foto: Shutterstock

- Banka Rusije (CBR) planira da počne sa testiranjem digitalne rublje u transakcijama sa stvarnim klijentima od aprila 2023. godine - rekla je guvernerka CBR, Elvira Nabiuljina, na konferenciji za novinare u petak.

- Sada testiramo digitalnu rublju sa petnaest banaka, ovo je zaista testni režim kako da otvorite novčanike na platformi digitalne rublje, kako da izvršite transfere između kupaca, kako da platite robu i usluge, uključujući i preko QR kodova - objasnila je ona, dodajući da bi testne transakcije sa stvarnim klijentima, ali u ograničenim količinama, mogle postepeno da budu pokrenute 1. aprila 2023.

Nabiuljina je takođe napomenula da je, uprkos nekim tehnološkim problemima, "za njih veoma važno da postoji poverenje u ovaj novi oblik digitalne rublje i da su sva pitanja sajber-bezbednosti rešena", piše RT.

Koncept nacionalne digitalne valute CBR je predstavio krajem 2020. Očekuje se da će novi oblik novca koegzistirati sa gotovinom i bezgotovinskim rubljama.

Za razliku od virtuelnih valuta kao što je bitkoin, predviđa se da će digitalna rublja predstavljati minimalni rizik, jer će je izdavati državni monetarni regulator i podržavati tradicionalni novac.

Video: Nebojša Lozo za Telegraf: Tesla pravi uređaje budućnosti

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>