• 1
 ≫ 

Da li ova zemlja profitira od posledica rata? "To je moralno pogrešno, kvarimo odnose"

 ≫ 

Rusija je značajno smanjila isporuke gasa Evropi, što jedna skandinavska zemlja mudro koristi... Ali, pitanje po kojoj ceni?

  • 1
Train Oslo - Bergen mountains Norway Norveška voz planina priroda

Foto: Shutterstock

Norveška je u avgustu, u robnoj razmeni sa svetom, ostvarila suficit od rekordnih 197,7 milijardi norveških kruna (19,54 milijarde dolara).

To toga je došlo, pre svega, zbog visoke cene gasa.

Rojters piše kako se sa dnevnom proizvodnjom od oko 4 miliona barela ekvivalenta nafte, maltene jednako podeljenih između nafte i gasa, Norveška tokom aktuelne krize svrstala među dobitnike u okruženju, dok cene energenata rastu snažno na globalnim tržištima.

Podsećamo, Telegraf Biznis je početkom meseca već pisao kako Norveška isporučuje rekordne količine gasa, a ta dinamika se nadalje zahuktava.

Izvoz ove skandinavske zemlje je bio gotovo dva i po puta veći, dosegnuvši 287,8 milijardi kruna. Na mesečnom nivou je porastao za 25%, i taj rast je uglavnom bio podstaknut skokom isporuka prirodnog gasa, koje su činile 61 odsto ukupnog izvoza, sa vrednošću od 176,4 milijarde kruna.

Takođe, te isporuke su bile četiri i po puta veće nego u istom mesecu 2021, dok su u odnosu na jul 2022. - porasle za 37,3 odsto. Norveška je, navodi se, nakon značajno smanjenih isporuka iz Rusije na kraju postala najveći snabdevač Evrope gasom iz gasovoda.

Zbog svega toga, poslanik norveške opozicije, Rasmus Hanson, poslao je Vladi Norveške oštru poruku, u kojoj je rekao kako "rat u Ukrajini nije pošten razlog za traženje viših cena gasa".

Takođe je rekao da je s moralne strane "pogrešno" profitirati na rastu cena, prvenstveno podstaknutom ratom i zaključio da Norveška takođe rizikuje narušavanje odnosa sa ključnim evropskim trgovinskim partnerima, time što ih prisiljava da plaćaju tako visoke cene gasa.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    18. septembar 2022 | 16:49

    Па кад Европа може Америма плаћати баснословне цене, зашто не и Норвежанима? Само по тржишној цени, па сами сте направили тај систем....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>