• 23

Koliko novca sada treba Nemcima da izguraju mesec? 3.600 evra više nije dovoljno

Nemačke banke nisu optimistične u pogledu dolazećeg perioda...

  • 23
nemačka Foto: Shutterstock

S obzirom na to da je prati epitet najjače evropske privrede, Nemačka je sada u priličnom raskolu - u odnosu na nivo "sigurnosti" koji je imala po pitanju energenata, rashoda/prihoda, cena hrane.

Banke nisu naročito optimistične, budući da u nadolazećim mesecima prognoziraju sumoran razvoj događaja za nemačka domaćinstva.

Naime, prema njihovom proračunu 3.600 evra neto mesečno više nije dovoljno za jedno domaćinstvo, premda mediji koji o tome izveštavaju ne navode koliko članova ima u tom domaćinstvu, piše Fenix magazin.

Analize bankarske grupe govore da 60 odsto domaćinstava već sada troši celokupni mesečni prihod i deo ušteđevine samo da namiri troškove života.

To je, zapravo, početkom nedelje na konferenciji za medije objavio Helmut Šlevis, predsednik Udruženja nemačkih štedionica i žiro banaka.

Aktuelna procena bilansa više od 300.000 pravnih lica pokazala je da domaćinstvima - koja mesečno zarađuju manje od 3.600 evra neto, a s obzirom na trenutnu situaciju - na kraju meseca ne ostane ništa od novca.

Šlevis je hitno savetovao saveznu vladu da uzme u obzir te grupe prihoda u paketima pomoći koji uskoro dolaze. Podsećamo, prva ekonomija Evrope je 4. septembra odobrila treći, izdašni paket pomoći, ali su mnogi stručnjaci skeptični koliko će "uroditi plodom".

Fenix dalje navodi da će i "suzdržano ponašanje potrošača negativno uticati na maloprodaju i opštu ekonomiju u zemlji".

Prema rečima Šlevisa, ne samo privatna domaćinstva, već i preduzeća, mogu doći do svojih egzistencijalnih granica zbog inflacije i visokih cena energije. Banke, stoga, apeluju na ograničavanje cena energije.

Domaćinstva i firme bi, takođe, trebalo da urade "svoj deo posla" i da uštede bar 20 odsto energije, te da se više oslanjaju na obnovljive izvore energije.

Video: Zašto kilogram boranije košta čak i do 300 dinara?

Video: Vlada uvela ograničenu cenu šećera: U prodavnicama i marketima ne smeju da prodaju po većoj od ove

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    18. septembar 2022 | 16:43

    A jel izaso neko pa da kaze koliko para nama treba za mesec da bi preziveli

  • Pera

    18. septembar 2022 | 15:38

    A u pa ovi su gotovi izgleda ostace gladni i žedni..Sace svih 82 miliona da nagrne u Srbiju ovde cveta cveće kao nigde u svetu pa mi smo zaista lideri pa blago nama šta će mo sa toliko novca

  • Slavko

    18. septembar 2022 | 15:58

    Zasto se neko toliko brine za Nemacku

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>