• 0
 ≫ 

Da li Evropa dobija treći najveći IPO? Porše za koji dan izlazi na berzu

 ≫ 

VW je saopštio da će prikupiti čak 9,4 milijarde evra od prodaje akcija

  • 0
Porsche Boxster 25 Years Foto: Porsche

Nemački gigant za proizvodnju automobila Folksvagen (VV) rekao je da cilja na procenu do 75 milijardi evra za Porše, kada luksuzni brend bude debitovao na berzi.

Trgovanje akcijama trebalo bi da počne u Frankfurtu 29. septembra. Danas bi trebalo da bude objavljen prospekt, nakon čega će investitori moći da se upišu na akcije Poršea. Prodaja Poršeovih deonica bi trebalo da bude druga najveća inicijalna javna ponuda Nemačke (IPO).

- Sada smo u početnoj fazi sa planovima za IPO za Porše i pozdravljamo posvećenost naših investitora - rekao je glavni finansijski direktor VW-a Arno Antlic.

VW grupa, pod čijem je okriljem Porše, u izjavi za investitore je navela da će preferencijalne akcije u flotaciji Poršea proceniti na 76,50 do 82,50 evra po jednoj, što bi proizvođaču sportskih automobila dalo tržišnu vrednost od 70-75 milijardi evra.

Na gornjem kraju raspona to bi bila treći najveći IPO u Evropi. Međutim, brojke koje su objavljene u nedelju nisu dostigle raniji cilj procene - od čak 85 milijardi evra - zbog zabrinutosti investitora usled porasta kamatnih stopa i potencijalne globalne recesije.

VW je saopštio da će prikupiti čak 9,4 milijarde evra od prodaje akcija, što će mu pomoći da plati prelazak na električna vozila i u procesu razvoja softvera. Ako se IPO nastavi, nemačka grupa kaže da će održati sastanak za investitore u decembru kada planira da predloži raspodelu posebne dividende - 49% ukupnog bruto prihoda - od prodaje akcija akcionarima.

Podsećamo, VW i Porše SE su 5. septembra doneli odluku da Porše AG jedan deo deonica operativnog posla pusti u prodaju na berzi u Frankfurtu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>