• 1
 ≫ 

Evropska komisija predstavlja hitno "oružje" u borbi protiv krize

 ≫ 

Instrument za hitne slučajeve jedinstvenog tržišta dopunjuje druge zakonodavne mere EU za upravljanje krizama

  • 1
Brisel, Evropski parlament, Evropska Unija

Foto: Shutterstock

Komisija EU danas predstavlja novi Instrument za hitne slučajeve jedinstvenog tržišta (Single Market Emergency Instrument - SMEI).

Ovaj okvir upravljanja krizom ima za cilj očuvanje slobodnog kretanja roba, usluga i osoba, kao i dostupnost osnovnih dobara i usluga u slučaju budućih vanrednih situacija, a sve u korist građana i preduzeća širom Unije.

"Dok se jedinstveno tržište pokazalo kao naša najbolja prednost u upravljanju krizama, pandemija je istakla strukturne nedostatke koji ometaju sposobnost EU da efikasno reaguje na vanredne situacije na koordinisan način. Jednostrane mere izazvale su fragmentaciju, pogoršavajući krizu i posebno pogađajući mala i srednja preduzeća", piše na zvaničnom sajtu Komisije.

Instrument za hitne slučajeve jedinstvenog tržišta dopunjuje druge zakonodavne mere EU za upravljanje krizama, kao što je Mehanizam civilne zaštite Unije, a tu su i pravila EU za specifične sektore, lance snabdevanja ili proizvode kao što su zdravstvo, poluprovodnici ili bezbednost hrane.

"Ovaj instrument uspostavlja dobro izbalansiran okvir za upravljanje krizama, kako bi se identifikovale različite pretnje jedinstvenom tržištu i obezbedilo njegovo nesmetano funkcionisanje", piše dalje na sajtu.

Drugim rečima, kompanije sa sedištem u Evropi mogle bi da budu prinuđene da daju prioritet proizvodnji ključnih proizvoda i skladištenju robe u skladu sa nacrtom pravila EU objavljenom danas, a koja bi Evropskoj komisiji dala hitna ovlašćenja za rešavanje krize snabdevanja.

Video: Predlozi sindikalaca nisu usvojeni, minimalna zarada od januara 40.020 dinara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    19. septembar 2022 | 12:23

    Праве "отворену Европу"?..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>