• 3

Najviše traže radnike sa srednjom stručnom spremom: 4 top branše u Srbiji trenutno

Predviđeno je da se u program uključi 10.000 nezaposlenih, mlađih od 30 godina

  • 3
posao, programer

Foto: Freepik

- Za program Moja prva plata, čiji je treći ciklus u toku, do sada se prijavilo oko 5.000 poslodavaca, koji su oglasili oko 8.200 radnih mesta i iskazali interesovanje za blizu 12.000 nezaposlenih - rekao je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Zoran Martinović.

- Prijavljivanje poslodavaca traje do četvrtka, 22. septembra, a imajući u vidu našu naviku da sve radimo u poslednji čas, za očekivati je da će broj prijavljenih poslodavaca i oglašenih radnih mesta za angažovanje mladih biti još veći - naveo je on.

Kaže i da se prijavljuju poslodavci iz svih krajeva Srbije, ali da, ipak, po broju prijavljenih zahteva prednjače Beograd i Novi Pazar. Slede Niš, Novi Sad, Kragujevac, Jagodina.

Kada je reč o delatnostima prijavljenih poslodavaca i obrazovnim profilima koje traže, Martinović navodi da je najviše zahteva iskazano za one sa srednjom stručnom spremom.

Prema rečima Martinovića, najpopularnije su ove 4 branše:

  • administracija
  • trgovina
  • pravo
  • ekonomija

- Traže se knjigovođe, računovođe, ali i konobari, medicinske sestre, vaspitačice. Imamo zahteve za velikim brojem trgovaca u maloprodaji, za administratorima sistema, ali s obzirom da je oglašeno oko 8.000 radnih pozicija, možemo da kažemo da svi profili imaju šanse u ovom programu.

Kompjuter, računar, internet, devojka

Foto: Unsplash

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje dodaje da bi, pošto se bliži kraj prve faze, odnosno prijavljivanje poslodavaca i početak druge faze kada se prijavljuju nezaposleni mladi, nezaposleni već sada trebalo da se pripreme i informišu kako da konkurišu.

Prijavljivanje nezaposlenih počinje 3. oktobra i traje do kraja meseca

Oni će sve informacije o iskazanim potrebama poslodavaca i oglašenim radnim pozicijama moći da nađu na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i na portalu Moja prva plata.

Predviđeno je da se u program uključi 10.000 nezaposlenih, mlađih od 30 godina, koji mogu da konkurišu kod jednog poslodavca na više pozicija ili kod više poslodavaca.

- Angažuju se na devet meseci, a za to vreme oni sa visokom stručnom spremom dobijaju po 30.000 dinara, a sa srednjom stručnom spremom po 25.000 dinara. NSZ, osim novčanog dela, uplaćuje i nakandu za slučaj povrede na radu ili profesionalnog oboljenja - navodi Martinović.

Dodaje da je iskustvo iz prethodna dva ciklusa ovog programa pokazalo da i poslodavci mladima koje angažuju dodatno plaćaju iz svojih sredstava.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    19. septembar 2022 | 17:05

    Za trgovcima u maloprodaji je uvek navala jer nece niko da radi za 40 45000 a menadzer na tudjoj grbaci zaradjuje 100000. Razmislite malo.

  • Tijana

    19. septembar 2022 | 17:58

    Kakva crna moja prva plata, niko nece da radi za dzaba vec za punu mesecnu platu. Pogledajte u skupstini mozda tamo ima zaintetesovanih.

  • Neko

    20. septembar 2022 | 04:59

    Danas moze da se nadje posao tako da me ovo iskoriscavanje radne snege ne zanima.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>