• 0
 ≫ 

Zašto je eBay zabranio prodaju narukvica iz reda za odavanje počasti? Cifre otišle predaleko

 ≫ 

Neki od posetilaca koji su se "dočepali" narukvice rešili su da je prodaju na internetu i da se tako potencijalno obogate

  • 0
sahrana-narukvice

Foto: James Manning / PA Images / Profimedia

Da stvari u svetu, onlajn ili oflajn, često odu predaleko, govori i činjenica o mahnitoj kupovini tzv. narukvica iz reda za odavanje počasti kraljici Elizabeti Drugoj, čija je sahrana počela danas u 12h.

Na stotine hiljada ljudi se pridružilo redu za poslednji pozdrav kraljici, a kako bi se izbegle gužve i incidenti (npr. ubacivanje preko reda), svaki posetilac je dobio narukvicu sa informacijom o tome kada je tačno stao u red.

Narukvice su napravljene u više boja, sa označenim brojevima, i nemaju nikakav drugi značaj osim da služe formiranju reda. Ipak, kao i uvek, nađe se neko dovoljno domišljat da izmeni kontekst same priče i pretvori je u - biznis.

Neki od posetilaca koji su se "dočepali" narukvice rešili su da je prodaju na internetu i da se tako - potencijalno - obogate. Onlajn trgovci su odjednom bili zatrpani oglasima: krenula je prodaja korišćenih narukvica, 48 sati nakon što je red formiran 14. septembra.

BBC piše da je onlajn div eBay uklonio takve oglase, jer su, kako navode, ti artikli protiv njihovih smernica poslovanja.

Na ovom sajtu su ponude za narukvicu išle do iznosa od 70.000 funti ili više od 9 miliona dinara, pre nego što su oglasi uklonjeni. Cifre na sajtu Gumtree su dostigle od 2.500 do 5.000 funti.

"Zlatna narukvica iz reda za odavanje počasti kraljici Elizabeti II koja leži u miru. Korišćena u petak, 16. septembra, 11 sati stajanja u redu, isti dan kad je Dejvid Bekam bio u redu (sat vremena pre nas). Pridružili se redu pre 6 ujutro", glasi jedan od oglasa.

Kraljica Elizabeta

Foto: Tanjug/AP

Inače, nekoliko narukvica je ostalo na eBay-u pod imenom "nova lista" juče ujutru, ali nije postojao link koji vodi do aktivne aukcije ili stranice za instant kupovinu. Gardijan dalje piše kako nije poznato da li su ponude od 70.000 funti bile autentične.

Dodaje se i kako eBay dozvoljava prodaju ulaznica za događaje kao što su koncerti ili sportske utakmice, a politika kompanije nalaže da se može zabraniti prodaja karata za događaje koji su otvoreni (besplatni) za javnost.

Video: Molitva za Elizabetu: Ovako je izgledala zajednička pesma za preminulu kraljicu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>