• 2
 ≫ 

Žene vlasnice samo 25 odsto preduzeća u Srbiji

 ≫ 

Faktori koji utiču na mali broj preduzetnica u našoj zemlji su različiti i odnose se na to da one teže pristupaju kreditima, izvorima finansiranja, manje su umrežene

  • 2

Na konferenciji „Snažne. Hrabre. Važne.”, Lidl Srbija zvanično je predstavio učesnice istoimenog projekta koji za cilj ima podršku žena preduzetnica, čiji će se proizvodi u nedelji od 6. oktobra naći na policama Lidla.

Tom prilikom, na konferenciji su prikazani rezultati istraživanja koje je pokazalo nepovoljan položaj žena preduzetnica u Srbiji, a panelisti su se složili da žene imaju veliki potencijal za doprinos društvu, te da im je potrebna obuhvatna podrška.

Istraživanje kompanije Lidl Srbija i Fondacije Ana i Vlade Divac, ukazuje na to da je u Srbiji i dalje mali broj žena u preduzetništvu – samo 33% preduzetnica su žene, a 25% preduzeća u Srbiji je u vlasništvu žena.

Svesna činjenice da je preduzetnicima znatno teže da sebi prokrče put do potrošača, kompanija Lidl Srbija je u martu ove godine organizovala konkurs „Snažne. Hrabre. Važne.“, u nameri da podrži i osnaži razvoj ženskog preduzetništva u Srbiji i omogući plasman proizvoda ovih uspešnih žena u svojoj mreži prodavnica. Od više desetina prijavljenih preduzetnica, kompanija Lidl Srbija odabrala je njih 26.

Ponosna sam na to što smo uspešno sproveli projekat i što ćemo ponuditi proizvode iz segmenta hrane, dodataka prehrani ili kozmetike, iz domaće proizvodnje, na čijem čelu su žene. Naše preduzetnice imaju proizvode izuzetnog kvaliteta, a od trenutka prijave pa do sada prešli smo dug put kako bi se proizvodi našli u Lidlovoj ponudi - kao rezultat imamo preko 30 proizvoda“, rekla je ispred kompanije Lidl Srbija Milica Stevanović, CSR u sektoru Nabavka.

Istraživanje Fondacije Divac pokazalo je da su faktori koji utiču na mali broj preduzetnica u našoj zemlji različiti i odnose se na to da one teže pristupaju kreditima, izvorima finansiranja, manje su umrežene, prisutna je rodna segregacija u obrazovanju, teže usklađuju rad, privatni i porodični život i često nailaze na prepreke zbog predrasuda i stereotipa o ženama u biznisu. Dodatno, one koje se i odluče za put preduzetnice najčešće osnivaju mikro i mala preduzeća – čak 99% njih.

Moramo svi zajedno da učinimo promene, da omogućimo povoljniji ambijent za razvoj malih preduzeća, izjednačimo prava preduzetnica sa pravima zaposlenih žena, omogućimo efikasnu razmenu informacija u ovoj temi, organizujemo transparentne konkurse podrške radu preduzetnica i drugo“, izjavila je Marija Jovanović ispred fondacije Ana i Vlade Divac.

Lidl Srbija, panel

Kompanija Lidl Srbija svakoj odabranoj preduzetnici u projektu „Snažne. Hrabre. Važne“ uručila specijalno priznanje za zalaganje.

Velika je stvar ući u veliki trgovinski lanac - postanete vidljivi, imate plasman proizvoda, osetite tržište, a posebno, znanje koje se dobije kroz proces pripreme je neprocenljiva škola. Saradnici iz Lidla su bili veoma predusretljivi, ljubazni, pravovremeni u povratnim informacijama i stekla sam iskustvo koje mi je trebalo. Sigurno bih se opet prijavila“, izjavila je Jelena Todorović, vlasnica „CosmoSkin“ DOO i učesnica projekta „Snažne. Hrabre. Važne.“.

U sklopu globalne inicijative za poboljšanje položaja žena na radnom mestu, kompanija Lidl Srbija potpisala je i „Principe Ujedinjenih Nacija za osnaživanje žena“, čime se javno obavezala na poštovanje i promovisanje principa jednakosti unutar kompanije, kao i tamo gde njeno poslovanje može da ima uticaj.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    20. septembar 2022 | 20:20

    Чудо то, један пријављивао прво мајку, па онда снајку, па свастику, као директоре...:)

  • Paja Vozdovac

    21. septembar 2022 | 07:22

    malo ih ima i u rudniku... mozda 1%

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>