• 3

Može da se kupi samo flašica senfa: Kupci od ranih jutarnjih sati čekaju kako bi kupili omiljenu namirnicu

Veliki pad uvoza gorušice iz Kanade, Rusije i Ukrajine muči industriju čuvene namirnice

  • 3
Foto: Pixabay

Katastrofalna suša u Kanadi s jedne kao i rat u Ukrajini s druge strane razlozi su zašto u Francuskoj vlada nestašica jednog od najpoznatijih tamošnjih prehrambenih proizvoda – senfa.

Kako piše Dojče vele, u Dijonu, središtu Burgundije – regije na istoku Francuske i gradu koji je čuvenom senfu podario ime, kupci od ranih jutarnjih sati čekaju pred prodavnicom Moutarde Maille.

U toj specijalizovanoj trgovini nekada su najčešći kupci bili strani turisti, no sada u redu čekaju uglavnom Francuzi. Međutim, na izlogu trgovine stoji obaveštenje da je prodaja ograničena samo na jednu flašu senfa po kupcu.

Kuvanje bez senfa

“U supermarketima se ne može naći senf. Barem ne ovaj iz Dijona”, kaže Cecile Martin koja je do Dijona “potegla” iz severne Francuske. Ova učiteljica u penziji kaže da je morala prilično da promeni jelovnik svoje porodice, izbacivši sva jela u koja ide senf iz Dijona.

Francuska je najveći svetski potrošač senfa, s procenjenom godišnjom potrošnjom od jednog kilograma po stanovniku.

Novonastaloj situaciji prilagodili su se i restorani.

Ruska invazija na Ukrajinu takođe igra ulogu. Rusija i Ukrajina veliki su proizvođači, ali mnogo blaže žute biljke, popularne u Mađarskoj i Nemačkoj.

Međutim, kako je izvoz slačice iz te dve države gotovo potpuno prestao, u svetu je porasla potražnja za senfom, pa se u državama u kojima je uobičajeno veća potrošnja senfa sa žutom slačicom sada kupuju i ostale vrste senfa.

Francuska industrija senfa zadovoljava samo 20 posto potreba iz domaće proizvodnje, pa je jasno koliki udarac predstavlja pad uvoza iz Kanade.

A Telegraf Biznis je proveravao gde je najbolje podneblje u Srbiji za gajenje biljke slačice i kakve uslove traži. 

Video: Od sada ih možete spremati u svojoj kuhinji: Recept za najpoznatija pohovana pileća krilca na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    21. septembar 2022 | 10:34

    Ha ha ha ha ha ha ha. Opet Rusi krivi.

  • Vadu8

    21. septembar 2022 | 11:53

    Sad ce kod nas da poskupi senf 200%

  • Mija

    21. septembar 2022 | 13:53

    Strasno! Ne znam kako ce preziveti bez te vazne prehrambene namirnice??? Sram vas bilo, znate li koliko dece zivi jeduci saku pirinca dnevno???

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>