• 0

Zbog odluke o mobilizaciji skočile i cene gasa: Tropska oluja u Meksiku je dodatni okidač

Na pomorskim terminalima u Velikoj Britaniji i u severozapadnoj Evropi, očekuje se skori dolazak prethodnog konvoja tankera sa američkim gasom

  • 0
gas

Foto: shutterstock.com

Nakon što je Rusija objavila da intenzivira vojnu mobilizaciju zbog rata u Ukrajini, najpre su skočile cene nafte. A onda, porasle su i cene gasa u Velikoj Britaniji i Holandiji, zbog bojazni od novog potresa na globalnim finansijskim i energetskim tržištima.

Na holandskoj berzi energenata, na kojoj se formira i evropski cenovni standard, cena gasa je jutros povećana za 14 evra po megavat satu (MVh) i sada iznosi 210 evra. Značajno povećanje cena potvrđeno je i u Britaniji, prenosi Rojters.

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, naredio je danas prvu mobilizaciju u Rusiji od završetka Drugog svetskog rata, upozorivši Zapad da će Moskva odgovoriti svom silinom svog ogromnog vojnog arsenala ukoliko Zapad nastavi, kako je doslovno rekao, "sa nuklearnom ucenom".

- Mišljenje da bi najavljena mobilizacija u Rusiji, a time i eskalacija rata, trebalo da prozvede veći rizik za finansijski i energetski kompleks, danas je rezultiralo porastom cena - ukazali su analitičari Refinitiva, prestižne američko-britanske berzansko-finansijske konsultantske kompanije koja posluje u sastavu Londonske berze.

Putinova najava zajedno sa brojnim tržišnim previranjima, poput nacionalizacije nemačkog preduzeća Uniper, ili planova vlade Velike Britanije da se preduzećima subvencionišu računi za električnu energiju, sinergetski su doprineli globalnim tržišnim potresima.

U međuvremenu, tropska oluja koja se razvija u Meksičkom zalivu mogla bi da blokira američke pomorske izvozne terminale za tečni prirodni gas (LNG) iz kojih stiže oko 40 odsto ukupnog evropskog uvoza LNG u ovoj godini, upozorili su analitičari Endži Enerdži Skena.

Na pomorskim terminalima u Velikoj Britaniji i u severozapadnoj Evropi, očekuje se skori dolazak prethodnog konvoja tankera sa američkim gasom.

Video: Snimak Vladimira Putina kada proglašava delimičnu mobilizaciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>