• 0

Centralnoj banci Australije kovid-19 zbrisao profit: Ipak, kažu da posluju "normalno"

RRA je saopštila kako planira da zadrži obveznice do dospeća, što znači da će verovatno na kraju ostvariti profit

  • 0
rba Foto: shutterstock.com

Centralna banka Australije je izgubila 44,9 milijardi australijskih dolara (30 milijardi američkih dolara) na obveznicama, koje je kupila u sklopu svojih napora da podrži ekonomiju zemlje tokom pandemije.

Zamenik guvernera Rezervne banke Australije (RBA) kaže da je to "zbrisalo profit banke za 2021-22 godinu", ostavljajući neto gubitak od 36,7 milijardi australijskih dolara.

Obveznice su akumulirane u okviru programa hitnih stimulacija od 300 milijardi australijskih dolara, piše BBC, međutim, banka kaže da gubitak neće uticati na njeno normalno poslovanje.

- Ako bi bilo koji privredni subjekt imao negativan kapital, imovina bi bila nedovoljna za podmirenje obaveza i stoga kompanija ne bi bila stalno preduzeće - rekla zamenica guvernera RRA, Mišel Bulok.

- Pošto ima mogućnost da stvara novac, Banka može da nastavi da ispunjava svoje obaveze kada one dospeju - dodala je.

RRA je saopštila i kako planira da zadrži obveznice do dospeća, što znači da će verovatno na kraju ostvariti profit. Bulok je takođe istakla da se "i druge centralne banke širom sveta suočavaju sa sličnim gubicima u svojim programima stimulacije za vanredne situacije".

Na primer, u julu je Švajcarska nacionalna banka prijavila gubitak u prvom polugodištu od 95,2 milijarde švajcarskih franaka (98,7 milijardi američkih dolara). To je bio njen najveći gubitak od kada je osnovana pre više od jednog veka.

Centralne banke širom sveta podižu troškove zaduživanja i uklanjaju druge hitne ekonomske podsticajne mere, kako bi zadržale pod kontrolom rastuće troškove života.

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>