• 1
 ≫ 

Američka banka digla kamate, biće teže naći posao: Slamka spasa da se ukroti inflacija, berze trepere

 ≫ 

Fed najavljuje da neće stati na ovom i da će ove godine dići kamate i na 4,4%. Prvi čovek centralne banke najavio oštrije uslove na tržištu rada

  • 1
FED američka centralna banka, kamate berza kriza Foto-ilustracija: Shutterstock

Američka centralna banka (Fed) objavila je da podiže za 3,25% svoju referentnu kamatnu stopu.

Fed očekuje da će biti potrebna dodatna povećanja zbog i dalje visoke inflacije koja se teško savladava.

To je Fedovo treće uzastopno povećanje referentne kamate, a kamata se sada nalazi u rasponu od tri i 3,25 procenta, dok se očekuje da će inflacija biti 5,4 odsto. Do sada s prognoziralo da će biti 5,2 odsto.

Fed takođe očekuje da će SAD imati gotovo nulti rast u 2022. godine (plus 0,2 odsto), a u junu je centralna banka predvidjala rast od 1,7 odsto.

A kakav uticaj ima dinamika povećanja kamatnih stopa od strane Feda i ECB na ostala tržišta pa i Srbije, čitajte u našoj analizi. 

"Tržište rada će morati da se pogorša ako pad inflacije"

Predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel rekao je da Fed ostaje posvećen smanjenju inflacije na zdravih 2 odsto godišnjeg rasta. Ali, kao što je Pauel ranije rekao, biće bolno stići tamo.

„Da bismo to postigli, moraćemo posebno da uradimo dve stvari: ... period rasta ispod trenda i ublažavanje uslova na tržištu rada da bismo podstakli bolju ravnotežu“, rekao je Pauel.

Fed očekuje da će američka ekonomija ove godine skoro stati, a da će stopa nezaposlenosti do tada porasti za jedan procentni poen.

Akcije su nestabilne, tržišta čekaju reakciju 

Deonice su bile svuda u svetu naizmenično između dobitaka i gubitaka nakon što je predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel nastavio da govori o potrebi borbe protiv inflacije.

Dau džons, koji je pao ubrzo nakon što je objavljeno najnovije povećanje kamatne stope, skočio je na početku Pauelove konferencije za štampu, ali je ostao ravnomeran sa manje od sat vremena do završnog zvona. S&P 500 je porastao za oko 0,4%, a Nasdak za 0,6%.

Investitori se već pripremaju za još jedno veliko povećanje kamatnih stopa u novembru. Fjučersi federalnih fondova koji se kotiraju na CME imaju više od 70% šanse za povećanje stope za još tri četvrtine procentnih poena 2. novembra.

To bi bilo četvrto uzastopno povećanje te veličine i dovelo bi stope do raspona od 3,75% do 4%.

Video: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    21. septembar 2022 | 22:18

    Хехе, ЗАТО хоће да хапсе Трампа. Без хушкања мучених Украјинаца би за два месеца бежали пред разјареним грађанима.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>