• 0
 ≫ 

Šta posle Fedovog povećanja kamata? Skuplji zajam, ekonomski pad i žrtvovanje tržišta rada

 ≫ 

Očekuje se da će druge centralne banke redom da slede ovaj potez

  • 0
FED američka centralna banka

Foto: Shutterstock

Američka centralna banka (Fed) podigla je referentnu kamatnu stopu sinoć na najviši nivo u poslednjih skoro 15 godina, u nastojanju da obuzda rastuće cene u najvećoj svetskoj ekonomiji.

Fed je objavio da podiže za još tri četvrtine procentnog poena svoju referentnu kamatnu stopu, a kamata se sada nalazi u rasponu od tri i 3,25 procenta.

Šta to dalje znači za tržište?

Prema prvim inicijalnim reakcijama, očekuje se da će se troškovi pozajmljivanja još više povećati i ostati visoki, saopštila je centralna banka SAD.

Ovaj potez usledio je uprkos rastućoj zabrinutosti u SAD da bi posledica kontrole inflacije mogao biti veći ekonomski pad.

Prvi čovek centralne banke očekuje i promene na tržištu rada, odnosno lošije uslove. 

Banke u skoro svim zemljama suočavaju su sa sličnim kompromisima, dok podižu kamatne stope kako bi se izborile sa sopstvenim problemima sa inflacijom.

Očekuje se da će Banka Engleske na svom sastanku danas objaviti svoje sedmo uzastopno povećanje kamatnih stopa, dok su Indonezija i Filipini među zemljama koje su takođe spremaju za ovo povećanje.

Podsetimo, i Narodna banka Srbije je najavila da će pratiti kretanja na međunarodnom monetarnom tržištu. 

A kakav uticaj ima dinamika povećanja kamatnih stopa od strane Feda i ECB na ostala tržišta pa i Srbije, čitajte u našoj analizi.

Video: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>