• 6

Da li Rusima, pored Kine, uopšte treba izvoz u zapadne zemlje? Oboren nezamisliv rekord

Očekuje se da će najveći svetski potrošač energije nastaviti da povećava uvoz iz Rusije

  • 6
Reka Amur, most, Rusija, Kina

Foto: Profimedia

Kineski uvoz energenata iz Rusije je nastavio da raste, a ova azijska nacija je prošlog meseca potrošila rekordnih 8,3 milijarde dolara, izvestio je Blumberg u utorak, pozivajući se na podatke carine.

Potrošnja na energiju u avgustu činila je 83% ukupnog uvoza Kine iz Rusije.

Prema izveštaju, Peking je proširio svoje "oslanjanje" na Moskvu za prekomorske isporuke sirove nafte, naftnih derivata, prirodnog gasa i uglja.

Izvlačenje za avgust je, navodno, bilo 68% veće nego pre godinu dana i uključivalo je rekordnu količinu uglja. To je ukupno, u periodu od šest meseci, dovelo do skoro 44 milijarde dolara, što je povećanje od 74 odsto, piše RT.

Statistika je pokazala da je izvoz ruske nafte u Kinu prošlog meseca porastao na 8,34 miliona tona, sa 7,15 miliona tona u julu i sa 6,53 miliona tona od pre godinu dana. Uvoz ruskog uglja iz Pekinga dostigao je novi maksimum od 8,5 miliona tona, što predstavlja povećanje od 57% u odnosu na prethodnu godinu, dok je koksni ugalj za industriju čelika iznosio obim od 1,9 miliona tona.

Nabavka tečnog prirodnog gasa (eng. liquefied natural gas/LNG) iznosila je 671.000 tona, najviše od 2020. godine i više od 37% u odnosu na isti period prethodne godine. U izveštaju se navodi da obim isključuje uvoz cevovodima, koji su glavni kanal za transport ruskog goriva u Kinu.

Carinska služba nije izveštavala o tim zalihama od početka godine. "Rusija će u narednim mesecima verovatno isporučivati više sirove nafte i proizvoda na druge destinacije, uključujući Kinu, pošto Evropa pooštrava sankcije", naveo je Blumberg, napominjući da neke od tih zaliha dolaze po sniženim cenama.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    22. septembar 2022 | 18:26

    Погрешили сте валуту, не плаћају у доларима, што и јесте највећа поента, већа и од Украјине, короне и свега што се тренутно дешава у свету. Још и Индија да легне на руду и остаде им у Азији само Јапан и оно мало оствце што прави чипове....

  • Aca

    22. septembar 2022 | 17:43

    Takonje braco samo se zajdeno drzitie i do pobede!!!

  • Febo

    22. septembar 2022 | 18:41

    Propada Ruska ekonomija,ili?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>