• 0

Tesla povlači više od milion vozila zbog kvara na softveru i rizika od povrede

Povučeni su i modeli 3, Y, S i X

  • 0
Tesla automobili fabrika

Foto: Christophe Gateau / AFP / Profimedia

Kompanija Tesla je povukla više od milion svojih vozila u Americi, zbog kvara na softveru.

Naime, došlo je do greške u sistemu za automatsko spuštanje prozora, što može dovesti do toga da vozilo možda ne otkrije prepreku, piše Rojters.

Sistem za automasko spuštanje prozora radi tako što sprečava povrede putnika u vozilu - zaustavljanjem prozora ako se naiđe na prepreku. Dizajniran je za automatsko vraćanje prozora prema dole, ako postoji prepreka između prozora i okvira prozora.

Tesla je saopštila američkoj Nacionalnoj upravi za sigurnost saobraćaja na putevima (NHTSA) da će izvršiti ažuriranje softvera tog sistema bežičnim putem. Opoziv se, između ostalog, odnosi na Model 3 (2017-2022), Model Y (2020-2021), Model S i Model X (2021-2022).

Iz Tesle je saopšteno da nisu upoznati sa bilo kakvim izveštajima s terena, nesrećama, povredama ili smrtnim ishodima, vezano za ovaj problem.

Iz NHTSA kažu da zatvaranje prozora bez odgovarajućeg sistema za automatsko kretanje unazad može izazvati preteranu silu - priklještenjem vozača ili putnika pre uvlačenja, što povećava rizik od povrede.

Isto tako, tvrde da Teslina vozila nisu ispunila zahteve saveznog sigurnosnog standarda za motorna vozila u pogledu električnih prozora.

Maskova kompanija dalje objašnjava da su tokom testiranja vozila u avgustu zaposleni identifikovali performanse sistema za automatsko spuštanje prozora, koje su imale "veće od očekivanih" varijacije u odgovoru na detekciju štipanja.

Nakon opsežnog dodatnog testiranja, iz Tesle su utvrdili da performanse detekcije priklještenja i uvlačenja prozora u rezultatima ispitivanja - ne zadovoljavaju zahteve navedenog sistema. 

Poručili su i da su, počevši od 13. septembra, vozila u proizvodnji i pre isporuke primila ažuriranje softvera koje postavlja rad prozora na električni pogon - u skladu sa potrebnim sigurnosnim zahtevima.

Video: Vlada Srbije finansira 80 odsto puta: Počela gradnja deonice auto-puta Bijeljina-Rača

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>