• 0

Boing pristao da plati 200 miliona dolara zbog varanja javnosti oko spornih 737 Max

Boing je potvrdio nagodbu i napomenuli da ne priznaju niti negiraju da su učinili nešto loše.

  • 0
Boeing, Boing, avion, kompanija, logo Tanjug/AP

Američki zvaničnici kaznili su Boing sa 200 miliona dolara zbog pogrešnog uveravanja kompanije o sigurnosti njihovih 737 MAX aviona posle dve smrtonosne nesreće, objavili su regulatori.

U dve nesreće poginulo je 346 osoba.

Boing je pristao da plati kaznu u civilnoj tužbi. Optuženi su da su "nemarno prekršili odredbe protiv prevara" američkih zakona, navodi se u saopštenju Komisije za hartije od vrednosti i berzu (SEC).

SEC je takođe rekao da je bivši izvršni direktor Boinga Denis Mulenburg pristao da plati milion dolara.

"U vremenima krize i tragedije, posebno je važno da javna preduzeća i rukovodioci pruže pune, poštene i istinite informacije tržištima", rekao je predsednik SEC Gari Gensler.

Dodao je da Boing i Mulenburg "nisu uspeli u ovoj najosnovnijoj obavezi". Regulatorna agencija je saopštila da će se osnovati fond za dobrobit oštećenih investitora.

Boing je potvrdio nagodbu i napomenuli da ne priznaju niti negiraju da su učinili nešto loše. Rečeno je da su napravili "fundamentalne promene koje su ojačale sigurnosne procese" i da je "nagodba deo šireg napora kompanije da odgovorno reši nerešena pravna pitanja u vezi sa nesrećama 737 MAX".

Padovi su povezani sa sistemom kontrole leta koji se zove Sistem za povećanje karakteristika manevrisanja (MCAS). SEC je rekao da su "nakon prve nesreće, Boing i Mulenburg znali da MCAS predstavlja stalni sigurnosni problem, ali su ipak uverili javnost da je avion 737 MAX "siguran kao i svaki koji je ikada leteo nebom".

Nagodba Ministarstva pravde, koja je omogućila Boingu da izbegne krivično gonjenje, uključivala je kaznu od 243,6 miliona dolara, kompenzaciju aviokompanijama od 1,77 milijardi dolara i fond za žrtve nesreće u iznosu od 500 miliona dolara zbog optužbi za zajeru i prevaru u vezi s manjkavim dizajnom aviona.

U decembru 2019, Boing je otpustio Mulenburga.

Dva pada aviona dovela su do prizemljenja Boingovih aviona na 20 meseci, od marta 2019. godine. Odluka je ukinuta u novembru nakon što je Boing napravio značajne sigurnosne nadogradnje.

Video: Parčići raspadnutog avionskog motora padali po ljudima i razbijali šoferke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>