• 8

Selo u koje se mladi vraćaju: Kuća od 120 kvadrata i 10 ari okućnice kupljena zabadava

Кuća na selu od 120 m2 i 10 ari okućnice im je osim prostranog krova nad glavom, omogućila da se bave poljoprivredom za sopstvene potrebe

  • 8
Kuće u Srbiji, selo, seoske kuće

Foto: Shutterstock

"69 napuštenih kuća dobilo je 111 novih žitelja i 76 dece. To je danas Bačka Palanka, pogranična opština u punom razvoju gde mladi ostaju, a njihovi vršnjaci iz drugih mesta žele da dođu“ izjavio je ministar za brigu o selu Milan Кrkobabić, u radnoj poseti Bačkoj Palanci i porodicama koje su se uselile u seoske kuće kupljene sredstvima iz programa Ministarstva za brigu o selu.

„Naseljavanje praznih kuća je imperativ za državu Srbiju. To je i nacionalni i državni zadatak, ne samo za predsednika Republike, za Vladu, za lokalnu samoupravu nego za sve nas, građane Srbije. Bićemo sigurniji, bezbedniji, ići će nam bolje, ako nam sela nisu prazna“, naglasio je Кrkobabić.

Nakon radnog sastanka sa rukovodstvom opštine, kome je prisustvovao i predsednik Akademijskog odbora za selo, akademik Dragan Škorić, ministar se zaputio u selo Pivnice koje je sa kupljenih 14, jedno od najuspešnijih sela u popunjavanju praznih seoskih kuća.

Predsednik opštine Branislav Šušnica izjavio je da je Bačka Palanka korisnik sredstava po tri od četiri programa Ministarstva za brigu o selu, u ukupnom iznosu od oko 109 miliona dinara i da se boljitak u selima ove opštine zaista i vidi i oseća.

Кrkobabić je u mesnoj zajednici Pivnice razgovarao sa predsednicom mesne zajednice i novim vlasnicima 14 kuća kupljenih preko pomenutog konkursa.

Кrkobabić je posetio porodicu Filipović, sa troje dece, koja se iz Novog Sada preselila u ovo bačko selo. Кuća na selu od 120 m2 i 10 ari okućnice im je osim prostranog krova nad glavom, omogućila da se bave poljoprivredom za sopstvene potrebe, a malom Miloradu, Jovani i Nikoli dovoljno prostora za igru.

krkobabić

Foto: Dragan Gojić

U istom selu Кrkobabić je obišao i „Slovački dom“ - mesto okupljanja, negovanja tradicije i kulturnog života seljana u kome je postavljena izložba svatovskih marama, narodne nošnje, ručnih radova i predmeta iz prošlosti Pivnica..

Ministar je u obližnjem selu Despotovo, u prisustvu predsednice Zadružnog saveza Vojvodine Jelene Nestorov Bizonj, posetio i zadrugu „Agronom Despotovo“ koja uspešno posluje od 2001. godine. Zadruga obrađuje 2600 hektara zemlje sa prinosima koje ostvaruje i preko 100 ljudi koje zapošljava, stožer je ovog kraja i primer uspešno primenjenog koncepta zadrugarstva. 2019. godine dobila je 15 miliona dinara za nabavku mehanizacije u ratarstvu, preko programa namenjenog zadrugama, koji takođe sprovodi Ministarstvo za brigu o selu.

Video: Krkobabić: Dajte ono što smo uložili u Fijat i Železaru da našim seljanima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • y

    23. septembar 2022 | 12:14

    Bićemo mi sretni da imamo komad svoje zemlje. Nema bez sela života.🤷‍♀️🍀🌹

  • DonKyo

    23. septembar 2022 | 12:57

    Samo nije rekao da se nalazi na ruti za migrante i da malo malo pa ti upadnu u kucu

  • Vera

    23. septembar 2022 | 13:37

    Krkobabiću svaka ti čast za ideju kupovina kuća na selu za mlade. Pravi patriota.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>