• 0

Španija kaznila Glovo: Moraju da zaposle 10.000 vozača kroz ugovor

Ministarstvo je sada naložilo Glovu da zaposli 10.600 dostavljača

  • 0
Glovo dostava Foto: Promo/Glovo

Špansko Ministarstvo rada kaznilo je kompaniju za dostavu hrane Glovo kzanom od 79 miliona evra zbog kršenja zakona o radu.

Inspekcija rada utvrdila je da je 10.600 vozača dostave u kompaniji lažno samozaposleno jer ispunjavaju sve uslove za rad na puno radno vreme.

Španska ministarka rada Jolanda Diaz rekla je novinarima da Glovo nije u skladu s novim zakonom o radu. To je doneto upravo kako bi platforme za dostavu hrane zvanično zaposlile svoje radnike, o čemu je ranije bilo reči. 

“Težina zakona pašće na ovu kompaniju”, najavila je Diaz. Tvrdi da Glovo opstruira inspektore rada, što je, dodaje, jako loše u socijalnoj, demokratskoj i pravnoj zemlji u kojoj firme moraju poštovati zakon.

Prema njenim rečima, ministarstvo je sada naložilo Glovu da zaposli 10.600 dostavljača, a ujedno je kompaniju kaznilo s gotovo 79 miliona evra.

Španija je donela nove zakone o radu koji od platformi za dostavu hrane zahtevaju zapošljavanje dostavljača koji ispunjavaju uslove za zapošljavanje 2021. Do tada je većina dostavljača bila nesigurno zaposlena.

Video: Ovog poštara psi obožavaju, svi bi da ga časte jer to je najpažljiviji čovek na svetu

(tTelegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>