• 2

Irena je deceniju štedela u dobrovoljnom fondu: Inflacija joj pojela trećinu penzije

Od januara do jula prihodi na njenom računu pali su za oko 47.000 dinara

  • 2
Baba, baba, pare, novac

Ilustracija:Foto:Shutterstock

Dobrovoljni penzioni fondovi (DMF) su još jedna opcija na koju možete da računate ukoliko želite da obezbedite sigurne finansijske prihode pod stare dane. Na ovaj način štednje odlučila se i Zagrepčanka Irena, koja je još 2006. godine počela da štedi u jednom od osam dobrovoljnih penzionih fondova, ali se neprijatno iznenadila kada je zatekla manji iznos na štednom računu, prenosi Mirovina.hr.

- Budući da sam imala otvorenu stranicu sa svojim podacima, mogla sam u svakom trenutku da vidim koliko imam novca na računu. Bila sam jako zadovoljna jer bih na kraju dobila i državni podsticaj. Sve je bilo super do početka rata u Ukrajini, tada je prinos baš počeo da opada - objašnjava ova Zagrepčanka koja mesečno uplaćuje po 700 kuna (oko 11.ooo dinara).

Inače, država podstiče građane, davajući po dodatnih 750 kuna (oko 12.000 dinara), onima koji su u periodu od tri godine uštedeli po 5.000 kuna (oko 78.000 dinara) godišnje.

Od januara do jula prihodi na njenom računu pali su za više od 3.000 kuna (oko 47.000 dinara). U prethodna dva meseca, prihodi su počeli da se oporavljaju, ali je Irena za samo nedelju dana opet izgubila oko 1.000 kuna (oko 15.600 dinara).

- Fond nisam kontaktirala. Šta bi mi rekli, da su ulaganja uvek rizik? To znam i sama i pristala sam na te uslove. To je sve sreća. Kakva je situacija u svetu, dobro je da mi i ovo ostane. Da sam ljuta, jesam, ali ko me pita. Sve zavisti od razvoja stvari - priča Irena i dodaje:

- Samo mi je žao što je to ipak moja penzija, a neko to gleda kao novac koji koristi na berzi ili šta već.

Penzionerka štednja penzija

Foto-ilustracija: Shutterstock

Svako ulaganje nosi svoj rizik

Dobrovoljni penzijski fondovi ove godine u Hrvatskoj beleže pad između tri i 8,5 odsto.

- Shodno tome na dnevnom, mesečnom i godišnjem nivou imamo različite realizacije prinosa ili gubitaka od ulaganja. Dakle, 'dobit ili gubitak DMF-a' je iskazana vrednost pozitivnog ili negativnog prinosa ukupnog fonda, odnosno vrednost udela pojedinog člana, izražena u određenom vremenskom periodu.

Očekuje se da će situacija sa fondovima primiriti u 2023. i 2024. godini prenosi Mirovina.hr.

Video: Kuća na točkovima: Penzioner našao idealno rešenje za život i putovanje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    23. septembar 2022 | 17:54

    Rat je skupa zanimacija. Ako Ukrajina pobedi Rusiju i preotme sva njena bogatstva...ti ćeš biti srećna penzionerka.

  • Fikret A. V. Kladusa

    23. septembar 2022 | 18:33

    Morate i Vi osetiti Dafinu i Jezdu?🤐

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>